IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:55 | 23 ноември 2014
Обновен: 05:20 | 10 септември 2024

2000 британци се бият с джихадистите в Ирак и Сирия

Властите не разпознават британските джихадисти, убеден е депутат

По материала работи: Лиляна Трънкова
2000 британци се бият с джихадистите в Ирак и Сирия

2000 са британците, които са отишли на джихад в Сирия и Ирак, твърди британски депутат от мюсюлмански произход, цитиран от в. "Сънди телеграф".
Според официалните власти на страната на групировката "Ислямска държава" се бият само 500 британци. Според депутата Халид Махмуд излъчен от избирателен окръг в Бирмингам, в който преобладават британците с мюсюлмански корени, на джихад са отишли 2000 британци.
Махмуд посочва, че властите не са способни да разпознават британските джихадисти, напускащи страната, за да отидат да се бият в редиците на екстремистите.
Твърденията на депутата идват само ден след като беше съобщено, че в Сирия са били ликвидирани двама британски членове на ИД. Това са 21-годишния Абу Абдула Хабаши и 20-годишният Абу Дарда, и двамата от Лондон.
За първия се твърди, че участвал в пропагандни записи на ИД, а за втория, че когато напускал Великобритания по посока на Сирия, той бил разпитан на едно от британските летища от служители от отдела за борба с тероризма,
които останали доволни от отговорите му и го пуснали да излезе от страната.

Коментари

Новини Варна