IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
21:47 | 21 ноември 2014
Обновен: 16:33 | 23 август 2024

Одобриха 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете

България бе 12-та държава-членка, която финализира стратегическия документ.

По материала работи: Деян Михайлов
Одобриха 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете

Европейската комисия е одобрила 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете, но сред тях няма нито една българска. Това става ясно от и официалната информация публикувана на интернет-страницата на Комисията.

Брюксел очаква общо 535 оперативни програми от държавите-членки. Като служителите на ЕК са поставили нов краен срок за представяне на програмите, които биха могли да се одобрят преди края на годината или в началото на следващата. Новият срок е 24 ноември 2014 г., понеделник. Днес официално бе обявено одобрението и на последното Споразумение за партньорство между ЕК и държава членка на Европейския съюз, това с Ирландия.

Първото СП, което Брюксел одобри бе това с Дания на 5 май 2014 г. България бе 12-та държава-членка, която финализира стратегическия документ, на базата на който до 2020 година страната ни може да ползва ресурс от близо 16 млрд. евро.

Комисията уточнява, че според новите правила, Оперативните програми трябва да бъдат одобрени не по-късно от шест месеца от датата на подаването им, при условие, че държавата-членка се е съобразила изцяло със забележките на експертите на ЕК. Подчертава се също така, че новите правила целят много по-силен акцент върху резултатите от еврофондовете, заради което от решаващо значение при финализирането на новите програми ще е тяхното качество, за сметка на скоростта на тяхното одобрение.

„Основната цел е всички Оперативни програми по еврофондовете да бъдат одобрени до средата на 2015 г.”, посочват от ЕК.

Коментари

Новини Варна