IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
08:13 | 21 ноември 2014
Обновен: 02:25 | 4 септември 2024

Обама разреши на 5 млн. незаконни имигранти да останат

Мярката ще облагодетелства най-вече родители

По материала работи: Златина Добрева
Обама разреши на 5 млн. незаконни имигранти да останат

Американският президент Барак Обама издаде разпореждане, което позволява на около 5 милиона имигранти от близо 11,4 милиона души, незаконно пребиваващи в САЩ, временно да избегнат заплахата от депортиране. Това съобщиха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА. Мярката ще облагодетелства най-вече родители, които са незаконно в САЩ от над 5 години, но имат деца, които са американски граждани или постоянни жители.
Приоритетно от САЩ ще бъдат депортирани лица, заподозрени в тероризъм, престъпници и членове на банди.
Обама нарече имиграционната система на САЩ "съсипана", но призова републиканците в Конгреса да одобрят по-широките реформи за решаване на проблема с милионите имигранти, които незаконно живеят в страната, предаде Ройтерс.
"Днес нашата имиграционна система е съсипана и всички го знаят", каза Обама в обръщение, в което представи правила, които ще позволят на милиони отговарящи на съответните критерии хора без документи да кандидатстват за освобождаване от депортация.
"Вие можете да излезете от сенките и да си уредите отношенията със закона", заяви той.
В речта си Обама отхвърли критиките на републиканците, че решението му да заобиколи Конгреса и да издаде разпореждането е равносилно на амнистия за незаконните имигранти, и ги призова да одобрят цялостна реформа на имиграционното законодателство, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Новини Варна