IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
19:47 | 20 ноември 2014
Обновен: 19:31 | 25 август 2024

Британски банки наемат хакари, които да ги защитават от кибератаки

70% признават, че в тяхната структура няма достатъчно добра защита на данните

По материала работи: Лиляна Трънкова
Британски банки наемат хакари, които да ги защитават от кибератаки

Британските банки и фирми започват да намет хакери, които да защитават мрежите им от кибернападения. Решението им е продиктувано от липсата на достатъчно квалифицирани кадри, съобщават световните медии. Според проучвания 74% от фирмите в Обединеното кралство споделят, че киберсигурността изисква нови умения.
70% признават, че в тяхната структура няма достатъчно добра защита на данните. Също толкова фирми изразяват притеснения и за способностите да реагират в случай на кибератака.
Същевременно 57% от компаниите казват, че е много трудно да се намерят и задържат квалифицирани кадри в сферата на киберсигурността. Много често компаниите си крадат кадрите. Страхът от кибератака, понасянето на загуби и глоби от регулаторите допълнително утежняват ситуацията.
Именно затова фирмите се насочват към хакерите. 52% споделят, че биха наели хакер дори той да има криминално минало. Според фирмите хакерите разполагат с достатъчно познания в сферата и могат ефективно да се справят и от другата страна на барикадата, защитавайки мрежите, които доскоро са нападали.
Според агенция "Ройтерс" през следващите няколко месеца предстои и мащабен тест на киберзащитите на британските банки. Хакери ще се опитват да преодолеят виртуалните бариери на банките и да се сдобият с информация от техните мрежи.
Централната банка на Англия е инициатор на теста. Тя има ново предложение за споделяне на информация между правителствените аганции и финансовите институции. Освен това призовава за по-сериозни тестове на банковите мрежи.
Очаква се всички тестове да приключат до края на 2015 г. Всеки от тях ще е продължава между три и шест месеца, като ще включва анализ, проследяване на информация, откриване на уязвими зони и неколкократно атакуване.
Водят се разговори чрез подобни тестове да бъдат проверени мрежите и на други важни индустрии. Сред тях попадат енергийният сектор, телекомите и отбраната.

 

Коментари

Новини Варна