IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
19:59 | 13 ноември 2014
Обновен: 16:36 | 6 септември 2024

Подкрепата за ислямистите в Турция се срива

Доверието в управляващата Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Реджеп Тайип Ердоган бележи спад

По материала работи: Юлиян Атанасов
Подкрепата за ислямистите в Турция се срива


Доверието в управляващата Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Реджеп Тайип Ердоган бележи спад и ако изборите са в неделя, тя получава едва 40%, сочи последното социологическо проучване, съобщават турските медии, цитирани от БГНЕС.
В периода 17 - 22 октомври т.г. са анкетирани 2752 души в 28 провинции. Целта на проучването е формулирана като "Вътрешната и външната политика на Турция между войната и мира".
Резултатите обаче сочат, че след парламентарния вот, насрочен за юни 2015 г., конфигурацията няма да бъде различна от сегашната. Управляващата партия е с прогнозен резултат 40,6%, основната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ печели 22,8%, Националистическата – 13,4% и Народно-демократическата – 7,1%.
Собственикът на социологическата агенция "Метропол" Йозер Сенчар подчертава, че спадът в доверието към ПСР се дължи на оценката на избирателите за политиките през септември и октомври. По данни от предишно проучване, извършено веднага след президентските избори през август, които Ердоган спечели още на първия тур, подкрепата за ПСР е 44,1%, а само за два месеца се срива до 40,6%, което е емблематично, уточнява социологът. Според него останалите три партии запазват влиянието си, но гласовете на разочарованите от ПСР не преливат в тях.
Като основна причина за спадащото доверие в управляващата ислямистка партия Сенчар посочва действията на кабинета и президента по отношение на кризата с ИДИЛ, ПКК и пешмергите в Кобани. Намаляват и положителните възприятия на избирателите за перспективите и напредъка на страната, увеличават се песимистичните нагласи.

 

Коментари

Новини Варна