IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:34 | 13 ноември 2014
Обновен: 12:32 | 7 септември 2024

Сондата "Фила" е стабилна на кометата

В момента се извършва пълна проверка на апарата и най-вече на харпуните му за закрепване

По материала работи: Златина Добрева
Едно от първите изображения направени от "Фила"

Сондата "Фила" (Philae), която вчера извърши историческо кацане върху комета, вече е в стабилно състояние, съобщиха учени от Европейската космическа агенция (ЕКА).
При първоначалния си опит сондата не успя да се закрепи на повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в резултат на повреда в харпуните за приземяване.
От сондата вече са започнали да пристигат изображения. Учените все още се опитват да определят точното местоположение на "Фила", предаде Би Би Си.
Инженерите от ЕКА, работещи върху проекта, посочват, че сондата може да е отскочила на стотици метри от повърхността на кометата след първия ѝ опит за приземяване.
Френският Национален институт за космически изследвания изтъква "три добри новини" за спускаемия апарат "Фила", пише Франс прес, цитирана от БТА.
Първата хубава вест е свързана с доброто функциониране на захранването на робота посредством слънчевите му панели.
Втората е, че роботът е кацнал върху ядрото на кометата.
Третата добра новина е, че учените са в постоянна връзка с апарата с помощта на сондата "Розета", уточни ръководителят на френския космически научноизследователски център Жан Ив Гал.
В момента се извършва пълна проверка на апарата и най-вече на харпуните му за закрепване, които може да са създали проблем.
Учените смятат, че все още е възможно да бъдат задействани харпуните, но това ще бъде направено, само ако командата няма да застраши целостта на апарата.
Най-важният въпрос сега е дали "Фила" ще може да вземе проби под повърхността на кометата, без да се оттласне отново в космоса. Гравитацията на Чурюмов-Герасименко е една стохилядна от тази на Земята. Това означава, че роботът с размерите на пералня, тежи върху небесното тяло едва 1 грам.
Модулът "Фила" беше спуснат вчера от космическия апарат „Розета” на разстояние 22.5 километра от кометата. Мястото на кацането носи името „Агилкия” в чест на египетски остров в река Нил. Очаква се днес следобед ЕКА да даде пресконференция и подробности за мисията.
Мисията на "Розета"
Мисията за "космическа археология" започна през 2004 г. с изстрелването на сондата "Розета" на Европейската космическа агенция.
Целта ѝ е да разкрие някои от тайните на Вселената чрез кометите, смятани за първични останки от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.
Вземането на проби от комета ще помогне на учените да анализират развитието на Земята и останалите планети, пише dir.bg.
След дълго пътуване сондата "Розета" достигна през август кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко", на чиято повърхност се спусна апаратът "Фила".

Коментари

Новини Варна