IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:20 | 30 октомври 2014
Обновен: 00:49 | 9 септември 2024

Мобилизират 300 млрд. евро за европейската икономика до Коледа

Целта е да се вдигне на крака частния сектор, коментира еврокомисар Кристалина Георгиева

По материала работи: Златина Добрева
Мобилизират 300 млрд. евро за европейската икономика до Коледа

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че една от първите й задачи в работата на новата Европейска комисия е до Коледа да се мобилизира пакет от 300 милиарда евро за стимулиране на европейската икономика. В интервю пред БНТ тя обясни, че целта е да се вдигне на крака частния сектор.
Георгиева беше избрана за зам.-председател в новата Европейска комисия и за комисар по бюджет и човешки ресурси на ЕС.
"В новата ми работа трябва да направим така, че да покажем на европейците, че това е техният бюджет, какво прави той за тях, че всяко евро, всяко левче, което имаме, ние използваме с чувство на отговорност, за да може да подобрим живота на хората - да има повече работа, да има по-добри социални услуги, да има по-добра администрация", обясни Георгиева.
Тя категорично заяви, че от досегашната си работа е научила, че винаги може да се извоюва по-висок бюджет, когато се показват отлични резултати от работата.
В равносметка за свършеното в изминалия си мандат тя подчерта, че през тези 5 години е оказана помощ на 450 милиона деца, жени, мъже, пострадали от бедствия или конфликти.
Има център, който работи 24 часа 365 дни в годината, който мобилизира помощ за пострадалите в Европа и извън Европа. Създаден е Европейският корпус на доброволците, имаме много по-солидна база в областта на работата на превенцията, допълни тя.
Българсикят еврокомисар добави, че оставя на наследника си 6 големи кризисни теми - Сирия, Ирак, Централноафриканската република, Южен Судан, Украйна и болестта ебола.
„Това е най-трудният период за хуманитарните работници, при това на много места е все по-опасно да се работи – там, където върлува ебола, болестта убива, там, където върлува омразата и жестокостта, оръжията убиват“, обясни Георгиева.
Второто нещо, което тя оставя на наследника си, е да продължи работата в областта на превенцията – "ние трябва да си сменим мирогледа в света", убедена е тя.
Има много работа в един свят, където има по-чести и по-жестоки конфликти, затова е нужно да се градят основите на превенцията. "Видяхме го и в нашата страна, че майката-природа не се шегува, че конфликтите, които стават някъде другаде, не оставят без последици и нас“, каза още тя.
Като един от най-тежките й моменти в досегашната й работа тя посочи глада в Африканския рог през 2011 г.
"Там попаднах в клиника за дечица, които страдат от недохранване. Влизам в стаята – имаше някъде към 40 дечица. Мъртва тишина! Те са толкова слаби, че даже не могат да изплачат и тази оглушителна тишина аз няма никога да я забравя", разказа тя.

Коментари

Новини Варна