IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
17:45 | 21 април 2016
Обновен: 17:34 | 2 септември 2024

Ловецът на мигранти Петър Низамов остава под домашен арест

Държавното обвинение обаче отново настоя той да бъде върнат зад решетките

По материала работи: Борис Проданов
Ловецът на мигранти Петър Низамов остава под домашен арест

Бургаският окръжен съд потвърди наложената мярка домашен арест на Петър Низамов-Перата, който засне клип с "граждански арест" на трима мигранти на границата.


Миналия петък Районният съд в Малко Търново отказа да пусне на свобода 30-годишния бургазлия, обвинен в незаконно задържане на трима афганистанци, но и не изпълни искането на прокуратурата да го остави в ареста.


Днес държавното обвинение отново настоя той да бъде върнат зад решетките, а самият Низамов поиска да бъде пуснат под парична гаранция или с най-леката мярка - подписка.


Съдът обаче реши той да остане под домашен арест, защото има постоянен адрес и няма опасност да се укрие, предаде "Фокус".


Адвокатът на Перата заяви, че той е извършил обществено полезна дейност със задържането на мигрантите.


Според бургаските магистрати обаче действията на Низамов илюстрират неговата цел, която не е защита на държавната граница. Съдът посочи, че той е упражнил физическо насилие спрямо бежанците и ги е претърсвал с цел да намери пари и мобилни телефони.


Посочено бе още, че Низамов не е изчакал полицейски служители при задържането на мигрантите, а ги е пуснал и насочил към границата с Турция.


Сред мотивите на прокуратурата за задържането под стража пък бе, че Низамов има три предишни присъди. Съдът обаче посочи, че той е реабилитиран.


"Чувствам се като патриот, обижда ме обвинението за грабеж, нямам нужда да преджобвам мигрантите", заяви Перата, цитиран от "24 часа".


Той се оплака, че след сблъсъка с мигрантите бил със зачервено око няколко дни, но в ареста отказали да го закарат на лекар, понеже състоянието не било спешно.


След ареста му националисти протестираха в негова защита. И днес пред съда се бяха събрали група негови поддръжници.


Преди дни излезе нова част от видеото, заснето от Петър Низамов.

Коментари

Новини Варна