IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
13:26 | 4 април 2014
Обновен: 14:39 | 8 септември 2024

Разбиха международна схема за източване на сметки

Разбиха международна схема за източване на сметки

По материала работи: Златина Добрева
Разбиха международна схема за източване на сметки

Престъпна група за източване на финансови средства от сметки на граждани и фирми в чуждестранни банки е разкрита при операция, проведена от служители на ОДМВР - Русе и ДАНС, под ръководството на Следствения отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Съвместните действия са предприети след сигнал от задгранични банки за съмнителни трансакции на пари от сметки на титуляри към България и други страни.
"Групата е обслужвала представители на трансграничната организирана престъпност", съобщи на пресконференция главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров и допълни, че е действала в съучастие от няколко години.
През 2012 г. в ОДМВР - Русе са заведени първите преписки. След като материалитеса изпратени в Окръжна прокуратура – Русе, е образувано досъдебно производство. За подпомагане на процесуално-следствените действия в областната дирекция са открити две разработки.
В хода на предприетата операция са осъществени обиски, претърсвания и изземвания на 36 адреса и леки автомобили в Русе, Варна, Разградско. Иззети са множество документи, дебитни карти, лаптопи, таблети, флашпамети, относими към престъпната дейност на групата, както и 5 автомобила, за които се смята, че са купени с незаконно добитите финансови средства. Повдигнати са обвинения на 8 съучастници, на възраст между 30 и 40 г. "Задържаните, сред които шестима мъже и две жени, са привлечени като обвиняеми за пране на пари в особено големи размери", съобщи окръжният прокурор на крайдунавския град Огнян Басарболиев. Двама от тях са с постоянна мярка "задържане под стража", един е под домашен арест, на други двама е наложена мярка „подписка“, на трима – мярка „подписка“. Според окръжния прокурор, доказателствата уличават в престъпната дейност освен българи, и чужденци. Уточнено бе, че обвиняемите българи са били свързани с хора, на чието име са били откривани фиктивните сметки и са оперирали с парите на територията на България.
Изяснен е механизмът не действие на схемата - финансовите средства са насочвани към предварително открити сметки на физически и юридически лица от България. Преводите ставали чрез т.н. фишинг - заразяване на интернет сертификати посредством вируса “троянски кон”. Така е получаван достъп до сметките на чужди граждани, от които са източвани суми в  размер от 1000 до 250 000 евро. Според данните до момента са нанесени щети за повече от милион евро на чужди банки от Европа, Австралия и САЩ, стотици са ощетените титуляри на сметки, стана ясно на пресконференцията в Русе.

Коментари

Новини Варна