IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
18:30 | 19 август 2015
Обновен: 02:20 | 10 септември 2024

15 000 евро плаща държавата на вдовицата на Самоковеца

Ангелина Димитрова обаче иска още 850 000 лв.

По материала работи: Борис Проданов
15 000 евро плаща държавата на вдовицата на Самоковеца

15 хил. евро ще получи вдовицата на разстреляния през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, реши Министерският съвет. Тя и синът й спечелиха дело срещу България в Европейския съд по правата на човека през март т.г., а решението е в сила от юни.

 

Претенциите на Ангелина Димитрова и Константин-младши са за нарушено право на собственост. Държавата провела процедура по отнемане на техни наследствени имоти на основание на вече отменен закон, съобщава “24 часа“.

 

Правителството ще плати от бюджета 3 хил. евро за морални вреди и 12 хил. евро за разноски по делото. Искът на Ангелина Димитрова е за 850 хил. лв., на каквато стойност са незаконно отнетите й наследствени имоти плюс таксите по процедурата. Съдът обаче е дал възможност на правителството да преговаря и да се споразумее с нея за сумата до октомври.Соченият за контрабандист и наркобос Константин Димитров-Самоковеца бе убит на 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам.

 

След смъртта му съпругата му Ангелина беше съдена и оправдана за контрабанда. След това осъди прокуратурата за незаконно обвинение.Преди това обаче съдът конфискува нейни имоти и коли във Варна и София, придобити по време на брака й със Самоковеца, заради разминаване в доходите и разходите за придобиването им. Основанието за това стана отменен текст от закона за собствеността на гражаданите и точно заради това съдът в Страсбург се произнася в нейна полза.

Коментари

Новини Варна