IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Крими
19:12 | 17 юли 2015
Обновен: 01:48 | 14 септември 2024

Масовият убиец Брейвик приет във ВУЗ

Той постави бомба на 22 юли 2011 г. в центъра на Осло

По материала работи: Борис Проданов
Масовият убиец Брейвик приет във ВУЗ

Брейвик няма да може да посещава лекции или семинари, тъй като изтърпява присъдата си в строг тъмничен затвор. Въпреки това, той е бил приет да учи във ВУЗ.


Норвежкият масов убиец Андерс Беринг Брейвик е получил място в Университета на Осло, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.


"Той отговаря на изискванията и ще бъде приет", заяви ректорът на университета Оле Петер Отерсен. По думите му, затворниците имат право да учат, ако академичните им оценки са достатъчно високи.


Мнозина се възмутиха когато Брейвик подаде документи за тригодишен бакалавърски курс по политически науки. Някои от студентите в университета са от младежите, които оцеляха при неговите атаки, а други имат убити приятели или роднини.


36-годишният, сега, Брейвик постави бомба на 22 юли 2011 г. в центъра на Осло, с която уби осем души и разруши правителствена сграда. След това замина за остров, на който Партията на труда провеждаше летен лагер и застреля 69 души, повечето от които тийнейджъри.


Брейвик изтърпява присъдата си в условията на строг тъмничен затвор. Той няма да може да посещава лекции или семинари. Работата му ще бъде предавана чрез служителите на затвора, без пряк контакт с професорите. Брейвик има достъп до книги, но не и до интернет.

Коментари

Новини Варна