Варна 27°
fallback
Крими
10:45 | 23 септември 2024
Обновен: 14:59 | 23 септември 2024

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17–годишен младеж от Перник

Той нападнал без причина с юмруци жената, която почина почти два месеца по-късно

По материала работи: Александър Дечев

Наблюдаващият прокурор ще прецени как да прецизира обвинението по делото с непълнолетния младеж от Перник, който на 30 юли преби 56–годишна жена от същия град.

Дали обвинението ще е  за причиняване на смърт, умишлено или по непредпазливост, вследствие на умишлено причинена телесна повреда, ще прецени наблюдаващият прокурор. Ще бъдат разгледани доказателствата по делото и най – вече заключението на съдебно-медицинската експертиза, съобщи тази сутрин говорителят на Областната прокуратура в Перник- Албена Стоилова, цитирана от БТА.

„ В петък почина 56 – годишната жена, която стана жертва на изключително тежко посегателство от страна на непълнолетен, заради което изказвам съболезнования на нейните близки. Това налага разследването по делото да продължи с оглед на причиняване на смърт и под надзора на окръжната прокуратура“, каза Стоилова.

 Предстои извършването на съдебно-медицинска експертиза с оглед на резултатите от нея и в случай че се установи, че смъртта е причинно обусловена от действията на непълнолетния, спрямо него ще бъде повдигнато обвинение именно за причиняване на смърт. Точната квалификация е от компетентността на съответния наблюдаващ прокурор, след преценка на доказателствата по делото.  

Аутопсията е насрочена за 24 септември, допълва говорителят на Областната прокуратура. 

„Обвинението би могло да се промени с оглед на настъпилата смърт и нейната причинно обусловеност  от поведението на непълнолетния. Той ще носи отговорност за деяние, извършено като непълнолетен, тоест наказанието му ще бъде редуцирано съобразно правилата, установени за непълнолетните лица“, допълни Стоилова.

По информация на Областна прокуратура Перник, извършителят се е възползвал от правото да не дава обяснение, единствено изразява съжаление за извършеното от него и „твърди, че осъзнава какво е извършил, а родителите не са разпитвани“.

До момента се касае за хулигански мотив на деянието, уточнява Албена Стоилова. При положение че се установи, че наблюдаващият прокурор прецени, че се касае за умишлено причинена смърт с хулигански мотив, най- тежкото наказание може да бъде лишаване от свобода за срок от 5 до 12 години.

Говорителят на Областна прокуратура в Перник отрече категорично, че 17 – годишният младеж и 56 – годишната жена са се познавали преди инцидента. „Преди това не е имало размяна на реплики. Влязъл е в контакт с жертвата другото момче, което е придружавало непълнолетния извършител“. Доказателствата не дават основание той да бъде приет за съучастник, допълни Стоилова.

Автор на статията:
Александър Дечев
Перник Перник пребита жена Перник пребита до смърт жена полиция прокуратура съд 17-годишен преби жена Перник
0 коментара
fallback
fallback