IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Крими
14:45 | 28 юни 2024
Обновен: 20:18 | 30 юни 2024

Наложиха постоянен арест на Евелин Банев-Брендо

Образувано е дело за кумулация на двете му присъди в Румъния и Италия

По материала работи: Слав Велев
Наложиха постоянен арест на Евелин Банев-Брендо

Софийският градски съд наложи постоянен арест на Евелин Банев-Брендо, въпреки че е в затвора. Това стана по искане на база две заповеди за арест, заради присъди на Банев в Италия и Румъния. Дори и за кратко, по процедура Банев трябва е с мярка постоянен арест, съобщава БТА.

Прокуратурата смята, че трябва да бъде наложен постоянен арест за Банев, защото изтърпявайки наказанието си, той може да излезе на свобода. Освен това, пак според прокуратурата, вече е осъден и това също е утежняващо обстоятелство. 

В съдебната зала стана ясно, че у нас вече е образувано дело за кумулация на двете присъди на Банев в Румъния и Италия. Те са от 10 години и 6 месеца и 20 години. В съдебната зала Банев заяви, че поддържа казаното от адвоката му. 

Преди няколко дни Евелин Банев поиска от съда в България да търпи у нас постановените спрямо него присъди от Италия и Румъния.  

Той се предаде в затвора в София около 7:30 ч. сутринта на 24 юни. Евелин Банев - Брендо бе обявен за международно издирване през 2018 година след постановена присъда за пране на пари.

В МВР има информация, според която Евелин Банев - Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на март до началото на юни 2022 г. Това съобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той добави, че тази информация в МВР е свързана с обстоятелствата, които са покрай самолет, който е преминал през няколко европейски държави, кацнал е временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил е и е кацнал в района на Търговище.

Това е станало по времето, когато министър на вътрешните работи е бил Бойко Рашков, посочи Стоянов, който тогава е директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). 

"Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група", коментира Калин Стоянов и добави, че са задържани преди месец.

Коментари

Новини Варна