IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
16:20 | 5 февруари 2024
Обновен: 14:49 | 16 септември 2024

Задържаха служител на ГДБОП за шпионаж в полза на Русия

Действията му са наблюдавани в продължение на месеци

По материала работи: Ставри Таргов
Задържаха служител на ГДБОП за шпионаж в полза на Русия

Снимка БНР

Служител на ГДБОП е задържан за шпионаж в полза на Русия. Това потвърди пред журналисти в Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев, съобщава БНР.

Той добави, че действията на въпросния служител са наблюдавани в продължение на месеци:

Акцията по задържането е резултат от съвместната дейност на ДАНС, ГДБОП, Софийска градска прокуратура и дирекция "Вътрешна сигурност".

"За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван, контролиран. Потвърждавам, че се касае за шпионски действия. Но на този етап ще се въздържа от повече коментари", каза Живко Коцев, който уточни, че след края на процесуалните действия ще бъде даден брифинг.

И университетски предподавател, освен антимафиот е задържаният за шпионаж служител на ГДБОП Георги Караколев. Той бе арестуван тази сутрин.

При акцията бе задържан и служител на ДАНС. Двамата помагали на бивш служител на руското посолство обявен за персона нон грата. Давали му служебна информация.

Караколев изнасял информация за разследвания срещу руски фирми, научи "24 часа".

Той е дългогодишен служител на МВР. Работи по линия на международното сътрудничество, откъдето минава много информация с чужди партньорски служби.

От 2 години насам много руски компании са под санкции, а повечето се опитват да ги заобикалят.

Коментари

Владимир ( преди 7 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна