IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
14:00 | 28 декември 2022
Обновен: 20:10 | 17 септември 2024

10 души загинаха на пътя по празниците

Броят на жертвите е два пъти по-голям спрямо м.г.

По материала работи: Ставри Таргов
10 души загинаха на пътя по празниците

10 души загинаха през почивните дни от 23 до 26 декември в катастрофи, сочат данните на МВР. Така те са два пъти повече от починалите в пътни инциденти по Рождество м. г., когато са били 5.

Статистиката сочи още, че за периода е имало 66 тежки инцидента със 77 ранени. Година по-рано цифрите са почти същите - ударите са 64, а пострадалите - 83, пише 24 часа.

Началото на черната статистика бе дадено в петък вечерта. Около 21,15 ч в Шумен близо до Томбул джамия, трима загубиха живота си, след като автомобил самокатастрофира.

24-годишно момче карало, возели се две момичета - на 13 и на 16 години. Автомобилът поднесъл, преминал разделителния остров и се озовал в насрещното платно, където се ударил в стълб за осветление.

Шофьорът и по-малкото момиче починаха на място, по-късно в болница от травмите си издъхна и другата ученичка. Младежът е имал книжка, няма данни да е пил алкохол или карал дрогиран. Експерти ще изясняват защо е загубил контрол над волана.

На същия ден миналата година не е имало загинал, става ясно от данните на МВР. Тежките катастрофи обаче са били 19 - с две повече от т.г., а ранените - 24, което прави със 7 повече от т.г.

На Бъдни вечер и за двете години има по 2 жертви. На първия ден от Коледа - 25 декември, обаче тази година в 15 катастрофи са загинали четирима, а 21 са ранени. В пандемичната 2021 г. инцидентите и ранените са 10, а загинали няма.

От 16 ч. на 25 декември до същия час на 26-и има заловени 37 души, седнали зад волана пили. Над 2/3 от тях - 20 водачи, са дали проби над 1,2 промила алкохол в кръвта и ще бъдат съдени.

Същата съдба очаква и 9-имата, заловени да карат дрогирани. Данни за м.г. няма, тъй като от вътрешното ведомство пускат публични справки за пияни и дрогирани от началото на юли т.г. Акцията започна, след като Георги Семерджиев уби две момичета в София.

И Стефановден не мина без жертви - следобед край Първомай жена загина след челен сблъсък с камион в насрещното, дъщеря ѝ е в болница. Предния ден в област Търговище пътуващ сам мъж излязъл от пътя и не оцелял при удара.

За празничния 26-и има общо 17 тежки катастрофи с 21 ранени. През 2021 г. на тази дата са загинали 3-ма. Инцидентите са били с 3 повече, а ранените - общо 28.

От МВР посочват, че данните са динамични и е възможно някои да бъдат извадени от черната статистика за загубили живота си на пътя - например, ако са починали от инфаркт, а след това катастрофирали. Както и да бъдат добавени, ако някои от ранените не оцелеят.

В катастрофи у нас от началото на годината загиналите са общо 515. Това все пак е с 37 по-малко от същия период на м.г.

Коментари

Новини Варна