IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
20:25 | 7 април 2016
Обновен: 05:38 | 6 септември 2024

Цветан Цветанов: Отхвърлянето на промените в Закона за МВР в ресорната комисия не е бламиране на министъра на вътрешните работи

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред заяви, че Академията на МВР трябва да запази своят капацитет, защото в момента тя изпълнява проекти за около 10 000 000 лева

По материала работи: manager
Цветан Цветанов: Отхвърлянето на промените в Закона за МВР в ресорната комисия не е бламиране на министъра на вътрешните работи

Отхвърлянето на промените в Закона за МВР в ресорната комисия не е бламиране на министъра на вътрешните работи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента, след като промените в Закона за МВР, които бяха обсъдени в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в сряда и не бяха приети. Той уточни, че всички присъстващи на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред са изразили мнението си и са били чути. Цветанов бе категоричен, че в сектор „Сигурност”, ако не бъде постигнат политически консенсус това значи, че не е направена никаква стъпка за мотивацията на служителите и никаква стъпка за устойчивостта, която трябва да има в сектора. 


Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред заяви, че Академията на МВР трябва да запази своят капацитет, защото в момента тя изпълнява проекти за около 10 000 000 лева. Той коментира социалните пакети на служителите на МВР като каза, че допълнителният отпуск от 12 дни на служителите в системата може да бъде премахнат, но основният пакет от 30 дни не е проблем да остане. Председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че в момента извънредният труд на служителите в МВР се плаща всеки месец, а синдикалните организации предлагат това да става на 3 месеца. Цветан Цветанов заяви, че в сектор „Сигурност” трябва да има централизиран, а не децентрализиран подход. Относно заложеното в новите промени в МВР, с което се преструктурира ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението” Цветанов заяви, че няма такива препоръки от Европейската комисия. По думите му, другото което е било изложено като аргумент по време на обсъждането на промените в Закона за МВР в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е било конкурсното начало. Според него този процес трябва да бъде централизиран. 


Светослав Белемезов от ПГ на АБВ коментира, че неговата парламентарна група не желае да прави политически промени, но е необходимо да бъдат направени професионални промени в МВР, за да може да бъде изградена една стабилна и уравновесена система. Белемезов добави, че самата структура на законопроекта е сгрешенa. По думите му, евентуалната дългосрочна реформа в МВР трябва да бъде с хоризонт по-далечен от 10 години. На въпрос какъв трябва да бъде пътят на законопроекта оттук нататък, той отговори, че трябва цялостна преработка. 


Красимир Янков от народен представител от ПГ на „БСП лява България” заяви, че позицията на неговата парламентарна група е, че сега не е време да се променя начинът, по който работи структурата на МВР. По думите му, само ГЕРБ са подкрепили промените в Закона за МВР. Янков поясни, че трябва да бъде засилен капацитетът на МВР, а не да се прави реформа. Народният представител посочи, че по време на парламентарната ресорна комисия министър Бъчварова е заявила, че МВР не може да гарантира 100% защита на границата. 


Депутатът от ПГ на „БСП лява България” Атанас Мерджанов бе категоричен, че състоянието на Министерството на вътрешните работи е показателно за способността на министъра и нейния екип. Той коментира, че мотивите да бъде отхвърлен този законопроект са много и са убедителни. Мерджанов подчерта, че политическото ръководство на МВР не може да извърши каквито и да е било промени. „Състоянието в сектора, състоянието на самото министерство е достатъчно показателно за способността на министъра и на нейния екип”, заяви още той. 


Красимир Каракачанов, депутат от ПГ на Патриотичния фронт коментира, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова трябва да се вслушва повече в мнението на ресорната парламентарна комисия. По думите му, голяма част от депутатите от ресорната комисия смятат, че това не са истинските промените в МВР. Каракачанов припомни, че е предлагал няколко пъти конкретни стъпки за намаляването на битовата престъпност, но никой в ръководството на МВР не ги е взел под внимание и запита защо тогава трябва да подкрепи такъв законопроект, против които са всички полицейски синдикати и организации. 


Народният представител от ПГ на РБ Атанас Атанасов заяви, че основният аргумент да бъде против промените в Закона за МВР е прехвърлянето на правомощията от министъра на главния секретар. По думите му е добре да бъдат оттеглени промените в МВР. Той определи аргументите, които са били изтъкнати от народните представители неподкрепили законопроекта, по време на обсъждането му като „изключително съществени”. Атанасов заяви, че законопроектът е бил бламиран по същество. Според него вътрешният министър Румяна Бъчварова е заявила, че причините били политически. 
 

Промените в Закона за МВР предвиждат намаляване на последните заплати на служителите при пенсиониране от 20 на 12, намаляване на годишния платен отпуск от 30 на 25 дни, както и преструктуриране на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. В промените е заложено и прехвърлянето статута на административните служителите на ведомството в държавни, а не такива по Закона за МВР, като според вносителите на предложените промени така ще се намалят разходите на министерството.

 

Подобни промени бяха предложени през 2015 година в Закона за държавния бюджет за 2016 година, където бе заложено орязване на социалните придобивки на служителите на МВР, но след протести на синдикалните организации те бяха оттеглени. След това министърът на вътрешните работи посочи, че промените ще бъдат предложени в отделна законодателна инициатива като промени в Закона за МВР. Промените бяха готови в края на февруари 2016 година, когато имаше редица обсъждания между ръководството на МВР и синдикалните организации. След като бяха внесени в парламента и гласувани в ресорната парламентарна комисия на 6 април промените не успяха да съберат необходимата подкрепа, което не значи, че те няма да влязат за обсъждания в пленарна зала на Народното събрание. 

 

focus-news

Коментари

Новини Варна