IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
14:10 | 7 април 2016
Обновен: 20:07 | 10 септември 2024

ВМРО зове за криминализиране на радикалния ислям

Така институциите ще могат да се борят с явлението, смята Каракачанов

По материала работи: Деян Михайлов
ВМРО зове за криминализиране на радикалния ислям

Да се криминализира изповядването, проповядването и агитирането за радикален ислям, поискаха депутатите от ВМРО. За да стане това те внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс.

Ако промените бъдат приети от парламента, тогава лице, което проповядва радикален ислям, ще е всеки, който "действа или агитира за създаване на халифат, за налагане на законите на шариата над светските, за насилствено налагане на религиозни принципи или поведение, характерни за исляма, пропагандира война срещу неверниците джихад, набира средства или провежда акции за радикална организация".

"По този начин се дава възможност на институциите у нас бързо и ефективно да преследват за радикален ислям, а не да се чудят по какъв закон да става това", мотивира искането на воеводите лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според него проблемът с радикалния ислям в Европа е от години, но в България реални мерки за борба с него няма.

От ВМРО са категорични, че в случая не става дума за религия, а за политическа доктрина,която е по -близка до антидемократичните доктрини на 20-ти век, отколкото до исляма.

Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на  "неверници", оправдава и робството, а геноцидът е издигнат е издигнат в ранг на системна политика.

Пряк резултат от неговото разпространение е бумът на международния тероризъм, като през последните три години броят на жертвите на атентати са нараснали три пъти, мотивират се още от ВМРО.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна