IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
17:36 | 30 март 2016
Обновен: 19:10 | 6 септември 2024

"Пуснахме" 11, 5 млн. лева към Турция. За бежанците...

От нашите данъци отиват за храна, здравни услуги, образование

По материала работи: Слав Велев
"Пуснахме" 11, 5 млн. лева към Турция. За бежанците...

Парламентът одобри изплащането на 11,5 млн. лв. от България на Турция в полза на бежанците. Споразумението бе прието от правителството преди две седмици.  

Помощта е по силата на споразумението за управлението и условията на механизма за Турция за бежанците, който бе създаден от ЕК. Документът предвижда помощта ни да се изпрати на различни траншове в следващите три години.
Средствата ще се плащат от бюджета на външно министерство. Те са предвидени за спешна хуманитарна помощ - главно за предоставяне на храна, здравни услуги, образование.   

Общият размер на помощта по механизма е 3 милиарда евро, от които 1 милиард евро ще бъде финансиран от бюджета на Европейския съюз, а останалите 2 милиарда евро ще бъдат осигурени от вноските на държавите-членки.   

При ратифицирането на споразумението от кабинета премиерът Бойко Борисов изрично подчерта, че средствата не се дават на Турция, а на бежанците.

"Парите не отиват в турската държава, отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование", каза тогава премиерът.  

БСП, АБВ, "Атака" и ПФ гласуваха против отпускането на парите. Социалистът Кристиян Вигенин обясни, че партията му не иска да слага подпис под празен чек. Георги Кючуков от АБВ допълни, че в споразумението е указана само първоначалната сума, но не и крайната.   

"Несправедливо е България да дава и едно евро на един режим, който предизвика разрухата на Сирия. Даваме на един диктаторски режим, който бомбандира собствения си народ периодично, провежда турски геноцид над нетурско население. Това споразумение е сключено в ущърб на националния интерес на България", коментира Магдалена Ташева от "Атака".     

Според нея турски сили могат във всеки един момент да нахлуят в Сирия. "Тази война може никога да не свърши, тъй като Ердоган получава непрекъснато финансови инжекции от една самозабравила се държава, в която се намира брундебургската врата. Гласувайте "против" за Бога", призова още Ташева.  

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че България за пореден път става съучастник на европейските лидери, които са се провалили тотално с политиката си към бежанците.  

"Турция е сред тези, които направиха войната в Сирия. Тя изпращаше оръжие и искаше да окупира една суверенна дърава. Турция подкрепяше клането на християни в Сирия, разрушаването на Палмира. Това е поредната грешна стъпка", каза още воеводата.

Четин Казак от ДПС обвини противниците на споразумението, че не искат да се разреши бежанския проблем.

"Ще подкрепим ратификацията, не защото подкрепяме една или друга политика, а защото искаме България да е максимално защитена от бежанската вълна", каза той.

Найден Зеленогорски от РБ обясни, че дори не иска да си представя какво би се случило, ако 300 000 -400 000 бежанци минат през България.

"Докато Европа се ръководи от мъже, облечени в бодита, а не като с нашите патриотични тениски, нищо няма да се получи", обобщи Юлиян Ангелов от ПФ.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна