IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
14:06 | 25 март 2016
Обновен: 18:40 | 6 септември 2024

Проблемите с радикализма ще се решат и през образованието, смята Меглена Кунева

Съществува разделение в бедността и на социалното изключване на общности

По материала работи: Борис Проданов
Проблемите с радикализма ще се решат и през образованието, смята Меглена Кунева

Бежанската вълна, ако не бъде овладяна и ако децата на мигрантите не бъдат интегрирани навреме, несъмнено ще доведе до изолацията им в гета, а оттам и до радикализация. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на конференцията "Образование за мир на учителските синдикати на Балканите", организирана от Синдиката на българските учители.


Според министър Кунева интеграцията на мигрантите трябва да мине през образованието им. Вицепремиерът посочи, че на Балканите, макар и да няма такова струпване на имигрантски неинтегрирани маси, съществуват проблемите с бедността и със социалното изключване на общности, предимно от ромски произход. Тези деца растат неграмотни и съответно непригодни за икономическия живот на страните ни. И това, трябва да си даваме сметка, представлява сериозен риск не само за икономиката, но и за сигурността, подчерта Кунева.


Тя коментира, че вчерашното решение на Хагския трибунал е напомнило на всички на Балканите колко е крехък всъщност мирът и колко много грижи трябва да се полагат за неговото запазване.


Днес живеем в друго време в сравнение с 90-те години, но не по-спокойно, посочи Меглена Кунева. Тя уточни, че опасностите са други и колкото и мерки за сигурността службите да взимат, до голяма степен решенията на сегашните проблеми се крият именно и в образованието. Сблъскваме се с тероризъм, с разрастване на радикализма, включително и териториално през организации като ДАЕШ, с бежанска вълна, която носи своите рискове за сигурността и не на последно място със засилване на екстремизма у младите хора. Точно те трябва да имат шанса на интеграция, каза още вицепремиерът.


Вярвам, че няма въпроси, на които отговорът да не е свързан с образованието и няма проблем, който да не може да бъде решен през образованието, заяви Меглена Кунева.


Тя посочи, че учителите често се налага да заместват родителите, които са заети и особено на Балканите, където много родители работят в Западна Европа. Според Кунева именно учителите се оказват тези, които могат да създадат у децата разбиране за основни ценности - уважение към другите, приемане на различните, толерантност. Учителите са тези, които могат и трябва да дадат на децата и социалните ценности - спазване на върховенството на закона, зачитане на правилата, уважение към демокрацията, отношение към мира. Изграждането на тази ценностна система върви ръка за ръка с изграждането на умения за живот в 21-и век, обобщи министър Кунева.


БТА

Коментари

Новини Варна