Варна 20°
fallback
Политика
19:53 | 12 март 2016
Обновен: 04:09 | 19 септември 2024

Австрийски министри в Бургас: Най- правилното е затварянето на Балканския маршрут

По материала работи: Слав Велев

"Сигурността на външните граници е важно условия за намаляване на бежанския поток и решаване на проблемите. Показахме преградното съоръжение като едно от възможните решения за да може да гарантираме сигурността не само на нашата държава, но и на ЕС в този участък". Това заяви министър Румяна Бъчварова на Летище Бургас вчера.

Министър Бъчварова и министър Николай Ненчев заедно с пристигналата на официална визита у нас австрийска делегация, водена от Йоханна Микл-Лайтнер – федерален министър на вътрешните работи и Ханс-Петер Доскоцил – федерален министър на отбраната и спорта, посетиха Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово. Там те запознаха гостите с предприеманите от страната ни действия за охрана на българо-турската граница.

"Ако България не беше изградила навреме тази ограда, в момента миграционният наплив щеше да мине именно през тази граница. Нашата основна цел е да спрем неконтрулируемия поток от бежанци през Европа, независимо от това, че междувременно текат разговори, ние сме осъществили възможността да пресечем и затворим границата между Македония и Гърция", каза министър Йоханна Микл- Лайтнер.

По думите й има идея да се организира конференция, с представители на всички страни засегнати от Балканските маршрути на миграция, както и страните от Вишеградската четворка. От австрийска страна може да бъде оказано съдействие при установяване на фалшиви документи за самоличност на лица минаващи през границата, ще бъдат изпратени и линейки, автобуси и техника.

"Най правилното, което можеше да бъде направено, е затварянето на Балканския маршрут, независимо че в Европа имаше и продължава да има гласове, които казват нещо друго", коментира министър Ханс- Петер Доскоцил. - "За нас като страни от Централна Европа, каквато е Австрия, е изключително важно да окажем съдействие на страните които са по външната граница на Европа, каквито са България и Македония. В тази полемика, която се води в Европа, всички правила които са валидни и се прилагат към Гърция, би следвало да бъдат прилагани и за България", заяви още австрийският министър и поздрави българското правителство за мерките по границата.

trud.bg

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback