IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
18:55 | 17 февруари 2016
Обновен: 17:18 | 6 септември 2024

Спират обществени поръчки, за които обществото има и най-малкото съмнение

Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание

По материала работи: Борис Проданов
Спират обществени поръчки, за които обществото има и най-малкото съмнение

Да се спират обществени поръчки, за които се появяват и най-малките съмнения за нередности, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Той заяви, че процедурите трябва да се провеждат при ясни и прозрачни правила, които да елиминират всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и влаганите публични средства, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирайки стенограмата от днешното заседание на Министерски съвет.


Повод за коментарите на премиера е отмяната на правителствено решение за обявяване на обществена поръчка за новите български лични документи.


"Преценихме, че е по-добре да отменим тази обществена поръчка, да опитаме с ресурса на държавата да се справим. Това е най-прозрачният, най-чистият вариант, все пак е поръчка за 500 милиона", отбелязва Борисов.


Той коментира, че в публичното пространство се говори за тази поръчка и след консултация с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Горанов е прието, че има и други възможности, които ще гарантират най-добре защитата самите лични данни. "Разбира се там, когато има някаква дейност, вие ще прецените кое може и кое не може да се аутсорсва впоследствие", добавя Борисов.


Той посочва също обществената поръчка за Южноцентралното държавно предприятие, като нарежда на министъра на земеделието и храните тя да бъде прекратена. "Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва - повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва", мотивира се премиерът.


БТА

Коментари

Новини Варна