IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
19:27 | 3 ноември 2015
Обновен: 00:57 | 8 септември 2024

Да се разграничат чиновниците от полицаите в МВР, зове Калфин

Той няма намерение пак да се кандидатира за президент

По материала работи: Борис Проданов
Да се разграничат чиновниците от полицаите в МВР, зове Калфин

"Социалните придобивки в сектор „Сигурност"трябва да се запазят, като се направи разграничение кой какъв тип работа върши". Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Според него хората, които вършат чиновническа работа в сектор „Сигурност", би трябвало да бъдат приравнени със статут на държавните служители.


„Тези, които са на улицата, които гасят пожари, които пазят хората от личности като Волен Сидеров и така нататък, аз мисля, че тази разлика би трябвало да бъде направена. Ако има дискусия в кабинета, това е позиция, която не е нова и която аз защитавам още откакто приемахме промените в пенсионната система".


„Слушах интервю на министър Горанов, който каза, че няма никакво намерение да намалява заплатите, просто тези надбавки за клас ще влязат в заплащането на съответната длъжност и никой няма да има намалена заплата. Мисля, че някъде е счупен диалогът. Мисля, че е проблем на взаимно разбиране, понеже имам опит преди няколко месеца с разговори. Много са чувствителни колегите от този сектор. В някои от отношенията имат основания, затова трябва да стане един прозрачен, спокоен, публичен диалог. На никой не би трябвало да се намалява заплатата и би трябвало да се направи разграничение между тези, които работят без особен риск чиновническа работа и тези, които са действително на улицата и се подлагат на риск", каза Калфин.


Приехме промени в начина на пенсиониране за хората, които работят в сектор „Сигурност" след доста диалог със синдикалните им организации, включително с професионалните ръководства, след няколко месеца разговори, и не мисля, че това е проблем, каза социалният министър.


Въвеждането на възраст е значителна промяна за работещите в сектор „Сигурност". Теоретично те можеше да се пенсионират на 45 години, от следващата година това ще става на 52 години и 10 месеца, което не е малко, добави министър Калфин.


Вицепремиерът Калфин коментира и възможността да бъде отново кандидат за президент. "Няма да съм аз кандидат. Трудно ми е да приема, че АБВ и БСП ще издигнат обща кандидатура за изборите, още повече това да бъда аз. Причината е в държанието на Българската социалистическа партия. Нямам планове да съм кандидат за президент и не виждам такава перспектива", допълни той.


Припомняме, на 16 юли 2011 г. Калфин бе избран за кандидат-президент на БСП. На президентските избори през октомври 2011 година двойката Ивайло Калфин - Стефан Данаилов на втория кръг печели 47.42 % от гласовете. Тогава спечели двойката, предложена от ГЕРБ: Росен Плевнелиев - Маргарита Попова.

Коментари

Новини Варна