IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
14:25 | 14 януари 2014
Обновен: 13:07 | 8 септември 2024

КС: Искането на президента по казуса "Пеевски" е недопустимо

КС: Искането на президента по казуса "Пеевски" е недопустимо

По материала работи: Златина Добрева
КС: Искането на президента по казуса "Пеевски" е недопустимо

Недопустимо е искането на президента да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента, с което беше отменено друго решение на парламента от 14 юни м. г. за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това реши Конституционният съд, съобщи БТА.
Държавният глава сезира съда с искане за обявяване за противоконституционно решението на Народното събрание от 19 юни м.г., с което парламентът отмени избора на шеф на ДАНС. Според президента решението на Народното събрание е в противоречие с принципи, предвидени в основния закон.
Плевнелиев застъпи тезата, че парламентът не може да отменя свои решения за избор на ръководители на мандатни длъжности без законови основания.
"Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма", пише в позицията на президента.
Осем от съдиите от КС обаче са счели, че искането на Плевнелиев е недопустимо. Според "Правен свят" становищата за недопустимост на искането ще бъдат мотивирани в три отделни становища, тъй като конституционните съдии, които поддържат генерално тази теза, имали съвсем различни, даже взаимоизключващи се мотиви за недопустимостта.
На заседанието не е присъствала съдия Кети Маркова.
Съдиите Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков са с особено мнение. Тримата смятат, че искането на президента е допустимо.
Освен това те са на мнение, че решението на парламента е противоконституционно.
Мотивът е, че не е посочено, а в същото време и няма законово основание НС да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил на тази длъжност.
Решението и особените мнения трябва да бъдат качени на сайта на Конституционния съд, но от час той не работи, пише dnes.bg.

Коментари

Новини Варна