IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
12:47 | 4 септември 2015
Обновен: 01:27 | 7 септември 2024

Радан Кънев: НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност

Вчера парламентът отхвърли законопроекта за борба с корупцията по високите етажи на властта

По материала работи: Юлиян Атанасов
Радан Кънев: НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност


Българският парламент ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност без той да бъде смекчаван в своята строгост към политиците. Това каза председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие към правителството. Антиколупционният закон е бил една от темите на заседанието, пише КРОСС.
Заседанието се проведе в зала "Изток" на Народното събрание, като сред присъстващите бяха вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Томислав Дончев, министърът на правосъдието Христо Иванов, други министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, лидери на партиите от Реформаторския блок, заместник-председателят на ГЕРБ и представители на подкрепящите управлението политически сили - АБВ и Патриотичен фронт. Срещата беше закрита за медии.
Премиерът Бойко Борисов не присъства на срещата.
Вчера парламентът отхвърли законопроекта за борба с корупцията по високите етажи на властта, известен като закона „Кунева". Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че ще превърне приемането на закона в своя кауза, а премиерът Бойко Борисов заяви, че той ще бъде внесен отново в парламента след три месеца.
„Всички знаем единия най-спорен въпрос - този, свързан с анонимните сигнали. Ще се обсъждат възможности за защитени сигнали, но не и анонимни клевети", каза Кънев по повод текстове от законопроекта.
Той посочи, че приемането на адекватно и твърдо антикорупционно законодателство е един от основните смисли на участието на Реформаторски блок във властта. Затова от формацията незабавно поискали разговорите и по думите на Кънев колегите им са разбрали, че реформаторите са много сериозни и „съгласие около антикорупционно законодателство е необходимо, за да може да продължи да съществува и мнозинството и правителството".
Здравният министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов заяви, че разговорът не върви по линията на критикуващи и критикувани, а по линията на излагане на различни мнения и общото мнение поне е, че трябва да има различна активност и различен график на диалога на различните партии от мнозинството.
„Трудно е мнозинство, съставено по такъв начин, от партии, които идеологически и на друга основа са всъщност някои от тях безкрайно различни - например АБВ и Реформаторският блок, но има усилие и желание цялата законодателна програма, предложена от Министерския съвет със съответното приоритизиране, да мине през есенната сесия. Така че: бял пушек", каза Москов.

 

Коментари

Новини Варна