IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
20:35 | 24 август 2015
Обновен: 03:53 | 24 август 2024

КС ще решава за промените в основния закон на 17 септември

За тогава е насрочено първото заседание на КС след ваканцията

По материала работи: Юлиян Атанасов
КС ще решава за промените в основния закон на 17 септември


Конституционният съд ще решава дали питането на депутатите за тълкувателно решение за промените в основния закон, свързани със съдебната реформа, е допустимо, на 17 септември. За тогава е насрочено първото заседание на КС след ваканцията, научи „Дневник". По-рано днес „Дневник" съобщи, че становището на докладчика по делото - Румен Ненков, вече е внесено в Конституционния съд и че според него искането за тълкуване е недопустимо.
От източници, запознати с текста на становището, научаваме, че питането е недопустимо на първо място заради това, че се иска тълкуване на предишно тълкуване - прочутото решение № 3 на КС от 2003 г., което обяви всяка промяна в съдебната власт, включително и вътрешните преструктурирания, за промяна на държавното устройство, която може да се прави само от Велико Народно събрание. Принципният аргумент срещу депутатското питане е, че то е по същество искане на консултация дали проектопромените, ако бъдат приети, ще представляват промяна във формата на държавно устройствои. Такова питане противоречи на смисъла на конституционното право, защото се иска тълкуване не на конституционна разпоредба, а на проект. Освен това несъстоятелно е органът, който се избира пряко от суверена - какъвто е парламентът, да иска консултация по въпрос, който е изцяло в неговите законодателни правомощия, от орган, който не се избира от суверена, пише КРОСС.
 

Коментари

Новини Варна