IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
21:53 | 23 август 2015
Обновен: 23:56 | 23 август 2024

Протестите в центъра на Бейрут продължават

Митингът е по инициатива на опозиционните партии от левицата, синдикати и младежки организации

По материала работи: Борис Проданов
Протестите в центъра на Бейрут продължават

В центъра на ливанската столица конфронтацията между властите и демонстрантите продължава, предаде ТАСС. В района на площад Риад Солха край правителствената резиденция в неделя вечерта са се събрали най-малко 10 хиляди души.


Протестът, който се провежда по инициатива на опозиционните партии от левицата, синдикати и младежки организации, започна мирно, но след това агресивна група от млади хора се опитали да прочистят района от поставените заграждания с бодлива тел. В отговор полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да прогони атакуващите кордона около двореца на правителството. Но отделни групи продължават да провокират с хвърляне на камъни и бутилки, палене на купчини боклук. Въпреки това полицията не напуска загражденията.


В събота при сблъсъците на площада бяха ранени 35 служители на силите на реда и около 30 от участниците в протеста. Срещу демонстрантите бяха използвани палки, гранати със сълзотворен газ, водни оръдия. На отделни места е бил открит огън във въздуха, за да се накара тълпата да отстъпи.


Ливан е в перманентна политическа криза. Постът президент е вакантен от месец май, м.г. Политическите сили не могат да се споразумеят за консенсусна фигура.


Във властта съжителстват както прозападни, така и просирийски настроени управници, според ТАСС.


Една от причините за протеста е неспособността на властите да организират събирането на отпадъците в Бейрут, което изправи столицата на страната пред голямо предизвикателство при високите летни температури.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна