IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
20:09 | 23 август 2015
Обновен: 23:40 | 23 август 2024

Германските агенти няма да се крият зад псевдоними

Изключенията: служителите в чужбина

По материала работи: Борис Проданов
Германските агенти няма да се крият зад псевдоними

Мнозина от общо около 6500 агенти на Федералната разузнавателна служба (БНД) на Германия вече няма да бъдат задължавани да използват псевдоними или да крият местоработата си, предвижда нова инициатива. За нея съобщава сп. "Шпигел", цитирано от ДПА.


За новия подход, който е част от инициатива за прозрачност, пред изданието говори ръководителят на германското външно разузнаване Герхард Шиндлер.


"Дали е възможно, ще разберем", казва той, но отбелязва, че все пак ще има изключения за особено деликатни позиции като тези в чужбина.


Промяната обаче ще означава, че на много от служителите вече няма да се налага да заблуждават, когато например в личния си живот говорят за своя работодател.


"Ръководителят на БНД Шиндлер наистина иска възможно най-голям брой служители да могат да назовават БНД като свой работодател", заяви говорител на службата пред ДПА.


И тъй като все пак е тайна служба, БНД не е склонна или не е в състояние да оповести много повече детайли за новата си стратегия за откритост, допълва агенцията.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна