IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
19:34 | 28 юли 2015
Обновен: 23:37 | 2 септември 2024

Ирак хвърля деца във войната срещу "Ислямска държава"

Тийнейджърите използват ваканцията за обучение в лагери

По материала работи: Борис Проданов
Ирак хвърля деца във войната срещу "Ислямска държава"

Тих шиитски квартал в Западен Багдад, обитаван от представители на средната класа, се е превърнал в последно време във военен тренировъчен лагер за новобранци, в който тийнейджъри се обучават да се бият с "Ислямска държава", пишат Вивиан Салама и Касим Абдулзахра от Асошиейтед прес.


Шиитски момчета и млади мъже тичат из иначе спокойните улици, участвайки в учения по бойни действия в градски условия, тъй като най-тежките битки срещу сунитските екстремисти вероятно ще включват улични боеве. Учат ги как да държат, да си служат и да се прицелват с леко стрелково оръжие, но без да стрелят с него.


В градове от Багдад до Басра летни лагери, създадени от Народните мобилизационни сили, най-големите милиции в Ирак, представляващи организация, разклоняваща се в други по-малки, обучават тийнейджъри и момчета още в прогимназиална възраст, след като главният шиитски духовник в страната издаде указ, призоваващ учениците да използват ваканциите си, за да се подготвят за битка, ако възникне нужда от тях.


Из цялата страна има десетки лагери като този. Стотици ученици са преминали обучение през тях, макар че е невъзможно да се каже колко от тях впоследствие са отишли да се бият със сунитските екстремисти, тъй като тези, които са го направили, действат на своя глава.


От около 200 кадети в тренировъчна група, чийто занятия бяха посетени от Асошиейтед прес, около половината бяха под 18 години, а някои бяха дори на 15. По думите на неколцина от тях те възнамеряват да се присъединят към бащите и по-големите си братя на фронта.


Това е още един от начините, по които непълнолетни лица биват въвлечени в бруталната война в Ирак, докато армията, шиитските милиции и кюрдските бойци се борят да си върнат от "Ислямска държава" териториите, които тя превзе в голяма част от Северен и Западен Ирак през последната година.


Сунитските екстремисти проведоха агресивна кампания по набиране на деца на по едва 10 години за бойни действия, като атентатори самоубийци и екзекутори на ужасяващите им видеозаписи.


Сред тези, които този месец се обучават по улиците на Багдад, е 15-годишният Джаафар Осама. Той заяви, че преди мечтата му е била да стане инженер, когато порасне, но сега иска да е боец. Баща му е доброволец в шиитските милиции в Анбар, а брат му се бие в Бейджи, северно от Багдад.


"Ако е рекъл Аллах, когато завърша обучението си, ще се присъединя към тях, дори това да значи да жертвам живота си заради сигурността на Ирак", каза той.


По-рано този месец Асошиейтед прес видя над десет въоръжени малки момчета, някои едва десетгодишни, разположени на фронта при шиитските милиции в западната провинция Анбар.


Родените в Багдад Хюсеин Али, на 12 години, и 14-годишният му братовчед Али Ахсан казаха, че се присъединили към бащите си на бойното поле, след като положили последните си изпити. Носейки своите автомати АК-47, те крачат из пустинята на Анбар и се хвалят с решимостта си да освободят населената предимно със сунити провинция от бойците на "Ислямска държава".


"За нас е чест да служим на страната си", заяви Хюсеин Али, добавяйки, че някои от съучениците му също се бият. Запитан дали го е страх, той се усмихна и отговори отрицателно.


Обучителната програма може да има сериозни последици за оглавяваната от Съединените щати коалиция, която подкрепя иракското правителство, но се разграничи от поддържаните от Иран милиции. САЩ не искат да работят пряко с Народните мобилизационни сили, но те получават оръжия и финансиране от иракското правителство и са тренирани от иракската армия, която на свой ред се обучава от Съединените щати.


Законът за предотвратяване използването на деца войници от 2008 г. постановява, че САЩ не могат да оказват определени видове военна подкрепа, включително външно военно финансиране и преки търговски продажби, на правителства, които набират и използват деца като войници или поддържат паравоенни формирования или милиции, които го правят.


Когато бе уведомено за данните на Асошиейтед прес, американското посолство в Багдад излезе с изявление, в което посочи, че Съединените щати са "много обезпокоени от твърденията за използване на деца войници в Ирак сред някои от Народните мобилизационни сили в битката с ИДИЛ", използвайки акронима за радикалната групировка. "Осъждаме силно тази практика по целия свят и ще продължим да го правим".


Миналата година, когато "Ислямска държава" превзе северния град Мосул, настъпи до околностите на Багдад и заплаши да разруши свещени за шиитите места, главният шиитски духовник в Ирак - аятолах Али ас Систани, призова хората да се запишат доброволци да се бият. Влиянието му бе толкова голямо, че стотици хиляди мъже се присъединиха към редиците на бързо сформираните Народни мобилизационни сили заедно с някои от съществуващите отдавна шиитски милиции, повечето от които получават подкрепа от Иран.


След това, на 9 юни, когато приключва учебната година, Систани разпространи нова фетва, призоваваща младите хора в университета, гимназията и дори в прогимназията да използват лятната си ваканция, за да "допринесат за запазването /на страната/, като се обучат да воюват и да се подготвят да отблъснат заплахата, ако се наложи".


Говорителят на Народните мобилизационни сили Карим ан Нури заяви, че в лагерите се преподават "уроци по самоотбрана", а непълнолетните доброволци се очаква да се върнат в училище през септември, а не да ходят на фронта.


Говорител на канцеларията на иракския премиер повтори това. Може и да има "някои отделни инциденти" непълнолетни бойци да се включват в бойните действия на своя глава, каза пред Асошиейтед прес Саад ал Хариси. "Няма обаче указания от Марджая /главната шиитска религиозна власт/, нито от Народните мобилизационни сили деца да се включват в боя".


"Ние сме правителство, което не гледа одобрително на това деца да ходят на война", заяви той.


Разграничението между бойната подготовка и фактическото присъединяване към бойните действия обаче не се прилага особено силно от Народните мобилизационни сили. Под нейната шапка действат многобройни милиции с бойци, верни на различни лидери, които често действат независимо.


Донатела Ровера, главният съветник в "Амнести интернешънъл" по реакции на кризи, каза, че ако шиитските милиции използват деца като бойци, "то тогава страните, които ги поддържат, нарушават Конвенцията на ООН" за правата на детето.


"Ако подкрепяш иракската армия, то съответно подкрепяш" Народните мобилизационни сили, посочи тя.


Конвенцията на ООН не забранява военното обучение на непълнолетни. Джо Бекър, директор на адвокатите в отдела за правата на детето в "Хюмън райтс уоч", обаче заяви, че това излага децата на риск.


"Правителствата обичат да казват: Разбира се, можем да вербуваме, без да излагаме на опасност децата, но на място, където има конфликт, тези граници се размиват много бързо", посочи тя.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна