IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
08:36 | 2 юли 2015
Обновен: 12:44 | 10 септември 2024

Вицепремиерът Кунева организира дебат

Ще се обсъждат предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията

По материала работи: Деян Михайлов
Вицепремиерът Кунева организира дебат

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева организира в петък дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията.  В рамките на дискусията ще бъде представен опитът на Хърватия и Полша, две от новите държави-членки на ЕС, които отбелязват значителен напредък в борбата с корупцията и ще бъдат обсъдени възможностите за пренасяне на част от тези добри практики в България. 

Гост-лектори на конференцията ще бъдат г-н Павел Войтуник, председател на Централното антикорупционно бюро на Полша и г-н Марин Мърчела, член на Върховния съд на Хърватия и председател на ГРЕКО. На събитието ще присъства и министърът на правосъдието Христо Иванов. Поканени са представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, неправителствения сектор и академичните среди. 
В момента българското правителството е в процес на цялостно преразглеждане на антикорупционното законодателство на страната. Тази седмица в Народното събрание беше внесен от Министерския съвет Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Целта е в началото на 2016 г. в България да заработи Национално бюро за предотвратяване на корупцията.
Дискусията е част от инициативата на вицепремиера „Европейски дебати“, която има за цел да популяризира европейските политики сред българското общество.

Коментари

Новини Варна