IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Политика
12:00 | 8 ноември 2023
Обновен: 04:01 | 25 септември 2024

ГЕРБ решава на 11 ноември дали ще излиза от управлението на страната

Активът на партията ще преценява за напускане на сглобката

По материала работи: Ставри Таргов
ГЕРБ решава на 11 ноември дали ще излиза от управлението на страната

На 11 ноември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще вземе окончателното си решение дали да извади партията си от сглобката с "Продължаваме промяната-Демократична България", с която заедно подкрепят правителството на Николай Денков.

Преди това председателят на ГЕРБ ще проведе национално съвещание на партията си, което да обсъди участието във властта и резултатите от местните избори. То обаче няма да се състои в един ден, а ще продължи до края на тази седмица.

След което Бойко Борисов ще обяви дали въобще ще разговаря с Кирил Петков и ПП-ДБ как продължава съвместната работа, или направо ще извади ГЕРБ от т.нар. сглобка.

Днес Борисов обсъжда с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС дали са доволни от взаимоотношенията си с тези от ПП-ДБ и какви са претенциите им към работата на правителството, пише 24 часа.

По време на предизборната кампания лично лидерът на ГЕРБ, но и депутати от партията му неколкократно изразиха недоволство от съвместното управление, в което партията на Борисов има само вицепремиерката Мария Габриел.

Темите, които разбудиха най-много скандали и атаки от страна на ГЕРБ към техните партньори бяха желанието на ПП-ДБ да запази дерогацията на "Лукойл-Нефтохим" да работи с руски петрол въпреки европейските санкции, настояването на премиера Николай Денков да бъде отстранен шефът на ДАНС Пламен Тончев и свиканото от министъра на финансите Асен Василев заседание на правителството в отсъствието на премиера и Мария Габриел, за да бъдат приети промените в данъчните закони.

"В момента сглобката дори не съществува", заяви Борисов при обиколките си в страната между двата тура на изборите и заплаши парламентът да не може да заработи след вота.

Водачите на ГЕРБ и ПП-ДБ да седнат на лидерска среща, настоя от своя страна премиерът Николай Денков. "Трябва да се продължи нататък. Изборите приключиха.

Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим да работим нататък", каза той във вторник, 7 ноември.

Преди да седне на масата за преговори с Кирил Петков и останалите от ПП-ДБ Борисов обаче е решил да пита партията си дали въобще да го направи.

Затова след заседанието с парламентарната група днес, в четвъртък лидерът на ГЕРБ ще проведе среща и с Изпълнителната комисия на партията и областните координатори в страната.

За събота, 11 ноември, Борисов пък е свикал национална среща с новоизбраните кметове от ГЕРБ, областните и общинските координатори и депутатите от партията. На нея той ще представи събраните данни и ще направи анализ на ситуацията, преди да поиска от активът да вземе решение дали да продължат със сглобката с ПП-ДБ. Националната среща на ГЕРБ е насрочена да се проведе във Велико Търново.

Едва след нея Борисов ще обяви решението си дали ГЕРБ ще продължи участието си в управлението заедно с ПП-ДБ, ще разговаря ли с Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов за нови правила на работа, или сваля подкрепата си.

Дни след това решение в парламента се очаква да бъде обсъждан и гласуван вотът на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" - вторият, поискат от опозицията за месец.

Коментари

Новини Варна