IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
16:30 | 6 юли 2023
Обновен: 14:30 | 19 септември 2024

Зеленски: Разчитаме на вас за бъдещото членство на Украйна в ЕС и в НАТО

Президентът на Украйна се срещна и с Румен Радев

По материала работи: Ставри Таргов
Зеленски: Разчитаме на вас за бъдещото членство на Украйна в ЕС и в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещение у нас, се срещна и разговаря в Министерския съвет с премиера Николай Денков.

Пред медиите той обяви, че се радва да посети България, която е противник на политиката на геноцида, която Русия води спрямо украинския народ и държава.

"Руската артилерия изпепелява градове и села в Украйна. Те убиват, измъчват, депортират деца, разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист. България вече ни помогна да защитим много хора... Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден момент вие сте с нас... Докато трае тази агресия, днес се договорихме да засилим сътрудничеството с България в отбранителния сектор.

Помощта, която вие ни предоставяте, разчитаме на това сътрудничество, което ни помогна да защитим много хора. Продължаваме разговорите за лечението на украински войници у вас. Обсъдихме сътрудничеството в областта на енергетиката – това става един от приоритетите за сътрудничеството между двете страни. Разчитаме на вас за бъдещото членство на Украйна в ЕС и в НАТО", посочи Зеленски.

Украинският президент обяви, че е информирал премиера Николай Денков за инициативата му за световен форум за "Формула за мира".

"Радвам се за готовността България да вземе участие в тези наши усилия. Подготвяме среща на върха, още не е определен посланик на България в Украйна", каза Зеленски и изрази надежда на срещата му с президента Румен Радев този въпрос да бъде решен.

На свой ред премиерът ни Николай Денков приветства украинския президент с: "Добре сте дошъл в България!".

"За мен е удоволствие да ви посрещна и да изразя своята и на правителството подкрепа в борбата на Украйна срещу Русия. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа", отбеляза той.

По думите му Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България.

"В Украйна се намира най-голямата българска общност. Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Петков и министър Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът "Петков" включи нашата страна в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната. Страната ни подкрепи всички санкционни пакети срещу Русия", добави Денков.

Според премиера ни бъдещето на Украйна е сърцето на европейската сигурност.

"България ще продължава да подпомага активно Украйна. Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна", подчерта акад. Денков.

Преди това премиерът ни и президентът Зеленски подписаха съвместни декларации за евроатлантическата интеграция на Украйна, както и за енергийно сътрудничество между двете страни.

Президентът Румен Радев обяви пред украинския си колега Володимир Зеленски, че още в първите часове е заклеймил руската агресия в Украйна.

"Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. В първите месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава", каза българският държавен глава.

Той отбеляза и за подписаната днес декларация за военна подкрепа от страна на България към Украйна.

"Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам педоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия. Аз като президент, като Вас, имам ангажимет отбранителните способности на България да не намаляват, защото средата за сигурност е тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения", посочи още Радев и допълни, че бойните действия стават все по-ожесточени, "загиват все повече хора, сред които и българи от общността в Украйна".

"Този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие, трудно води до това мирно решение, което не се получава. В тази връзка е важно да обръщаме внимание и на последователните усилия за деескалация и търсене на мирни решения, със средствата на дипромацията. Много се надявам да видим по-скоро мирно решение, надавям се това да стане в светлината на дълбоките културни връзки между нашите народи", посочи Ремен Радев.

Той открои инициативата на президента Зеленски за "Фармулата за мира", която е в 10 точки, като добави, че с интерес иска да чуе мнението на украинския президент за развитието на тази инициатива.

На свой ред украинският президент благодари още веднъж за поканата да посети България и за подкрепата, която страната ни оказва на хилядите украински бежанци, потърсили подкрепа и подслон у нас.

"Това не е конфликт, а война, война на изтощение на Украйна, за избиване на украинци, не на други държави и слава Богу", отбеляза той.

"Ако това е конфликт, то една държава няма да се напуска от милиони хора. Трябва да поставим точките, иначе някой друг ще ги постави. Имаме това право, защото войната е на наша територия, затова знаем, че това е война, не конфликт", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Господин президентът каза, че не подкрепя предоставянето на амуниции, за да не отслабне вашата армия, или пък не подкрепяте усилването на Украйна.

Вашата армия, всичко каквото имате, няма да бъде достатъчно да воювате, ако дойде Русия тук... Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Хубаво е да се дава на хората, за да могат да се защитават, за да не дойде войната при вас. Недай боже да стане трагедия и войната да дойде при вас, какво ще правите тогава, ако никой не ви помага?", попита той Румен Радев.

Володимир Зеленски изрази убедеността си, че страната му ще стане член на ЕС: "Украйна и Европа имат общи ценности. Русия иска да разруши НАТО, ЕС, Европа. Това са техните цели. Разбирате ли? Това не е конфликт, г-н президент! Путин не просто води война срещу нас. Русия иска да ни унищожи. А ние искаме просто да живеем", заключи той.

"Както забелязахте, много пъти употребих думата война. За мен това категорично е война. Аз вярвам, че Украйна има своето място в ЕС, но моят призив е такъв – в момента чуваме думата "победа".

Ние бихме искали да чуем повече и думата „мир“. Водещите усилия са за постигане на мир. Аз вярвам, че в момента ние не сме използвали всички средства на дипломацията", каза от своя страна Румен Радев.

"Да, войната се води на територията на Украйна, но войната придобива и нови измерения и те отдавна напуснаха границите на Украйна", допълни българският президент.

БНР

Коментари

Новини Варна