IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
16:20 | 20 април 2023
Обновен: 11:27 | 16 септември 2024

Депутатите ще почиват на Рамазан Байрам

Предложението бе на ДПС

По материала работи: Ставри Таргов
Депутатите ще почиват на Рамазан Байрам

На заседание, продължило 35 минути, депутатите решиха да не работят на 21 април, петък, заради началото на мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Това стана със 159 гласа „за”, 41 - „против” и 20 „въздържал се”. Проектът беше внесен в сряда от народни представители от ДПС.

Религиозните празници са неработни дни за членовете на съответните вероизповедания, аргументира предложението Йордан Цонев.

От „Възраждане” възразиха срещу това петък да е неработен ден за цялото Народно събрание. Те изтъкнаха, че вчера парламентът е отменил великденската си ваканция, а днес приема да не работи в петък заради друг празник.

Цвета Рангелова от „Възраждане” отбеляза, че действащият правилник на НС дава възможност на всеки депутат, когато счита, че има уважителна причина за неявяването си на пленарно заседание, да подаде заявление до председателя на парламента.

Преди решението председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов обясни, че ако то бъде гласувано, ще се създаде прецедент, защото в парламента има представители и на други деноминации – евреи, протестанти, католици.

„Ако всеки на базата на това решение поиска неработен ден, няма да има основание, на което да гласуваме против”, аргументира се той. „Освен това, не всички в ДПС са мюсюлмани, те могат да продължат да работят”, добави Костадинов. И изрази увереност, че, ако депутатите от ДПС подадат заявления до председателя на парламента, той ще ги уважи.

След като депутатите решиха утре парламентът да не заседава, председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи следващото пленарно заседание за сряда, съобщи Нова.

Коментари

Новини Варна