Варна 16°
fallback
Политика
16:20 | 3 април 2023
Обновен: 06:20 | 24 септември 2024

Демерджиев: Купувачи на гласове се крият в партийните листи

Те получават имунитет като кандидати за депутати

По материала работи: Ставри Таргов

С връщането на хартиената бюлетина сигналите и разследванията за купуване на гласове се увеличават. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от 24 часа.

Два пъти са повече досъдебните производства в сравнение с изборите през 2022 г., когато се гласуваше само с машини. Според Демерджиев действията на МВР не са позволили купуването и продаването на гласове да повлияе на вота.

"В листите имаше лица, които се занимават с купуване на гласове. Партиите да внимават какви хора включват в листите. Те получават имунитет като кандидати за депутати", каза още вътрешният министър.

Вчера до Пазарджик например е намерен списък в автомобил, шофиран от мъж, който е в листите. Той също е бил кандидат за депутат. Демерджиев обърна внимание, че тези хора са назад в листите, но са много активни при купуването на гласове.

Не са от една партия, но се открояват две. Вчера Демерджиев ги назова - ГЕРБ и ДПС.

143 са досъдебните производства за изборите на 2 април, отчете главният секретар на МВР Петър Тодоров. Полицията е проверила над 800 явни сигнали от граждани. 2100 са предупредителните протоколи, колкото са били и на миналите избори. Задържаните са 126 в сравнение с 90 през 2022.

"В рисковете секции не беше допуснато масово купуване на гласове. Интензитетът на гласуване там беше занижено. Работата по преписките и сигналите продължава. Работим с прокуратурата. В следващите месеци ще видим как ще завършат тези случаи", каза Тодоров.

"Не позволихме на хибридните атаки да повлияят на спокойното протичане на изборния ден и на активността, която е по-висока. В края на миналата седмица приехме протокол, с който няма да се стига до затваряне на училища при бомбени заплахи", каза Иван Демерджиев.

Той посочи още, че при корпоративния вот по-трудно се намират свидетели и доказателства. Движат се по ръба на закона. но присъствието ни на определени места даде своето въздействие, отчете той.

Автор на статията:
Ставри Таргов
купувачи на гласове партийни листи
1 коментара
fallback
fallback