IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
19:13 | 21 май 2015
Обновен: 13:29 | 7 септември 2024

Искат поправка "Бареков" в закона за партиите

Настоящ и бивши депутати от ББЦ срещу "репресивен текст"

По материала работи: Ставри Таргов
Искат поправка "Бареков" в закона за партиите

Депутатът от ББЦ Мартин Димитров и негови колеги от БДЦ, които се разграничиха от Николай Бареков, са внесли промени в закона за политическите партии, касаещи субсидията на формациите.

Те предлагат, когато към годишния финансов отчет на дадена партия не са прикачени всички нужни документи или пък това не е направено в нужния формат, Сметната палата да дава 7-дневен срок на подателите да коригират това.
Според сегашния текст на закона при подобни пропуски отчетът на партията се смята за неподаден, а санкцията за това е лишаване от държавната субсидия. Такова наказание беше надвиснало над ББЦ и лидера й Бареков – те щяха да останат без финансиране от бюджета заради неподаден списък с дарителите на партията.

След протести на формацията на евродепутата и совалки със Сметната палата, одитната институция склони да приеме, че ББЦ е подала отчета си.

За да се изчисти възможността за още такива казуси вносителите предлагат да се даде законов срок за отстраняване на нередностите. „Съществуващите в момента текстове предлагат крайно репресивна мярка спрямо партиите”, убедени са депутатите, съобщи Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна