IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
09:44 | 13 ноември 2020
Обновен: 08:18 | 17 септември 2024

Първо е македоноидът, после зелената еуглена! Ще припознае ли София Скопие?

В социалните мрежи този разговор продължава да е яростен

По материала работи: Ставри Таргов
Първо е македоноидът, после зелената еуглена! Ще припознае ли София Скопие?

Докато премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов се опитват да намерят точки за помирение между историци и патриоти в България и Северна Македония, в социалните мрежи войната е до кръв. Или поне с тежки обиди.

Те са провокирани от решаването на проблема дали България ще наложи вето за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Засега нашата позиция е, че съседката ни не изпълнява подписания преди 3 години договор за добросъседство. Няма гаранции, че ще се откаже да търси македонско малцинство у нас, не признава общите ни български корени и история, води яростна антибългарска кампания, фалшифицира исторически факти...

За какво се карат българи и македонци в социалните мрежи? От гневни спорове около исторически събития и личности, през лингвистични пререкания, до откровени обиди и клетви.

На официалната страница на премиера Заев след визитата му в София има от пожелания за успех до закани за “вето до дупка”.

“Г-н Заев, спрете с югославските комунистически лъжи и фалшификации на българската история! Спрете с езика на омразата! Няма да има компромиси с вас за Европа!”, призовва Грийнгрийн.

А Илиян Петров предупреждава премиера Заев: “Дедите ви гледат от горе! Стъпете здраво на българските си корени. Кръвта вода не става!”

Красимир Божев се чуди: “Защо се срамувате от дядовците си, които са българи!? Оти бре, братко Зоране? Грех голем си турате на душата, оти се отказвате от вашите татковци во името на пари, на много пари! Против Господа не мой да се върви!”

Откъм Вардар обаче идва защитата на македонската кауза. Люпчо Стаматовски стига до тежки клетви: “Огин да ги изгори и София, и България. Да живее нашата изконна земя Република Македония.”

Този пост не остава без отговор: “Zoran Zaev, когато обясниш и на последния промит мозък у вас как да говори като нормален европеец, ела пак в София.”
Милен Георгиев успокоява, че

от македонците
не се иска да се
наричат българи,

никой не иска да въведат българския книжовен узик в училищата и администрацията, а само да коригират лъжите в учебниците по история.
“Какво ще изгуби Македония, ако признае истината, че хората от интелектуалния ѝ елит от края на XIX и началото на XX век се декларирали като българи? Нищо, само ще получи безрезервна подкрепа от България”, добавя Милен Георгиев.

Хаджи Орлин В. Иванов призовава Заев: “Зоране, ти си българин отвсякъде. Действай смело, за да останеш в БГ историята. Не се плаши от сърбоманите.”

Болшинството
коментари
са против
приемането на Северна Македония на този етап в ЕС.

“Всеки има право да не иска да напусне психодиспансера, който обитава. Всеки на югозапад от България има право да живее във фалшивата, измислена от Коминтерна вселена. Така че, докато няма повсеместни видими промени в манталитета и в реалния живот в Северна Македония, няма да има и ЕС.

Изборът си е техен - ЕС или Титово-Сталинска Античка Македония. Те си решават. Но в ЕС лъжата и подмяната на историята не се толерират и не се подкрепят!

И по повод античкото ви лице се подсетих, че може да попитате за съвет царя си - нали си намерихте такъв някъде из хималайските чукари. Какво стана с него”, пише Мариан Петков. Огнян Стоянов е категоричен пък, че Европа не иска да хрантути още едни посткомунистически “цървуланковци”.
На Жоро Неделчев се оказва, че му е все едно дали македонците ще са в Европа, или “ще се кланят на Београд или Московията”.

И Петьо Йотов призовава, след като не признават общата ни история, да си създадат нова Югославия.

Много са призивите за твърдо вето и

отстояване на
българската
позиция по
подобие
на Гърция

Валентин Атанасов предлага “понеже сме брат'чеди, ще ви държим по-малко - около 20 г., та белким скопските нафукани историчари започнат да четат оригинални документи”.

“Македонците изобщо нямат намерение да се променят, единственото, което искат, е да влязат в ЕС с лъжи. Само едно твърдо вето ще ги отрезви. Гърция 28 г. ги блокира, докато не клекнаха и изпълниха всичките ѝ искания”, дава пример Александър Ангелов.

И Красимир Маринов призовава да постъпим като гърците. Категоричен е, че “Македония си е част от България, както Добруджа, Тракия и Мизия”. Съветва, щом “явно ви харесва да слушате руснаците, по-добре отивайте в Азиатския съюз, не в ЕС”.

Пламенна Атанасова определя сегашното положение като “трета Балканска война - дипломатическа този”, която решава натрупани с години проблеми.
В трансграничните престрелки около историята откъм Вардар нашите пускат автентични документи. Пламен Русев показа копие от такъв, доказващ

българския
произход на
министърката
на отбраната

на Северна Македония Радмила Шекеринска, която заяви, че паметниците, на които пише, че България е окупатор, няма да бъдат премахнати.

“Хубаво е, че бабата на министърката е оставила документ, с който хвърля светлина върху този изкуствено създаден проблем пред българо-македонските взаимоотношения. Оказва се, че госпожа Радка Шекеринова е помолила българското правителство за скромна пенсия през 1943 г. въз основа на това, че покойният ѝ мъж е бил българин и заради българското си самосъзнание е убит от сърбите по време на сръбската окупация на Македония 1913-1944 г.

Мисията в живота на този доблестен българин, дядо на министър Шекеринска, е било обединението на Македония с “майка” България, а не с “окупатора” България”, пише Пламен Русев.

Кирил Цветков пък публикува диплома от 1895 г. от училище в Щип, където е записано, че ученичката е българка, а

Гоце Делчев ѝ
е преподавал
по 3 предмета

“За сите македонци - да знаят какви са били преди това...”, е лаконичното обяснение към документа.

В последните дни отново се завъртя телевизионно интервю на македонски учен, който твърди, че “името Македония е пръв топоним и етноним на нашата планета”, а в Индонезия били открити каменни плочи с надписи на древномакедонски език и писменост, отпреди 500 000 години преди новата ера, на които пишело “Македония”.

“Всичко в Индонезия е македонско! Да не би лудниците да са препълнени, че такива идиоти се разхождат на воля”, възмущава се Стоян Петров под видеото с интервюто.

Божидар Димов допълва: “Това не е истина! Какви 500 000 години - стотици милиони са! Първо е македоноидът, след това зелената еуглена, чехълчето, амебата. Политическото узряване е бавен процес, особено за промити мозъци.”

Сериозен дебат се води и около спасяването на евреите във Втората световна война. Мики сипе обвинения: “Нормално е да покажувате бугарски документи. Македониьа била окупирана од бг фашисти, била под окупаторска бг власт.

Одговорни сте за терор и геноцид на мк евреи депортирани во Треблинка, бараьте прошка за вашите предци, некоь може да прости, но нема да заборави.” Този пост буквално изригва в мрежата от възмутени българи.

Стоян Иванов започва спокоен отговор: “Да обвиниш българите, че са си спасили своите евреи, ама не са спасили “твоите”, след като ти не си направил нищичко за спасението им, а си имал възможности, ей на това викам комунистическа наглост”.

И спорът за езика не е подминат, като всеки споделя лични впечатления от директното си общуване с живеещи край Вардар. И по тази тема гневните са десетки като Яни Златин: “До скоро и в Охрид старите хора говореха, както дядо ми (който го е кръстил Яне Сандански), а младите по-неразбираемо го удараха леко на сръбски!”

В цялата палитра на двустранните отношения естествено намират място и коментарите за полученото българско гражданство от над 100 хиляди македонци.
Кирил Костов призовава: “Хайде, събудете се от сърбофилията и се сетете кои сте.

Ние сме си тук - ако речете, ще ви подадем ръка. Ако не - чупете си коравите чутури с албанците. Умните сред вас отдавна си изкараха без проблем български паспорти.”

На софийската среща Борисов и Заев имаха и личен разговор, като въпросът с нашата подкрепа за началото на преговорния процес остава открит. В социалните мрежи този разговор продължава да е яростен, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна