В Горна Оряховица започва десетият празник на един от кулинарните символи на града - суджука. В досегашните му издания над 50 хиляди жители и гости на града са изяли близо десет тона суджук. Тази година празникът ще бъде тридневен и програмата му включва много концерти и кулинарни състезания. Освен веселието на открито в градската градина, за жителите и гостите на Горна Оряховица е отворена и експозицията за историята на суджука, каза директорът на музея Пламен Мадемов. Една година отбелязваме от откриването на единствената и уникална експозиция "Горнооряховски суджук". Това, което тази година е като допълнителна атракция, е една торта от горнооряховски суджук. Огромна торта, поне два метра. Ще имате удоволствието да я видите и ,разбира се, да я опитате, когато дойдете на празника на горнооряховския суджук, обяви той. През 2011 година горнооряховският суджук беше първият български продукт, вписан в Европейския регистър за защитените географски названия. Право да го произвеждат имат само местните фирми.
БНР