IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:16 | 28 февруари 2016
Обновен: 04:35 | 14 август 2024

Ще има ли хаос с новия начин на изписване на лекарства?

На лекарите бе преложено да не ни предписват името на лекарството, а на активното вещество

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще има ли хаос с новия начин на изписване на лекарства?

Ще има ли хаос с новия начин на изписване на лекарства? Темата излезе на дневен ред, след като беше предложено лекарите вече да не ни предписват името на лекарството, а на активното вещество, което трябва да присъства в него. Предложението обаче предизвика остри спорове между лекари и фармацевти.

 

В студиото на „Събуди се” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов застана зад идеята. „Тази практика съществува в над 10 държави в ЕС и се препоръчва от Европейската комисия, защото икономисва средства на хората и здравната система. Намалява се влиянието на различните търговски практики”, заяви Николай Костов.

 

Любомир Киров от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари обаче е на точно противоположното мнение.„Ще дойде време и сами да се лекуват хората, както е тръгнало. За да икономисат, ще започнат да си варят билки и отвари”, заяви Любомир Киров.

Nova TV    

Коментари

Новини Варна