IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
10:30 | 9 октомври 2015
Обновен: 01:39 | 7 септември 2024

Любители на високите скорости искат законни писти

Излизат на протест следващата седмица в София

По материала работи: Юлиян Атанасов
Любители на високите скорости искат законни писти

Любители на високите скорости искат законни писти. През следващата седмица те ще излязат на протест в София, за да призоват за създаването на места, където контролирано и законно да могат да практикуват своето хоби, съобщава Нова телевизия.„Идеята ни след като се създадат регламентирани места, да има сериозни глоби за онези, които продължат да се състезават на улицата. Групата, която съм създал в социалната мрежа, ще помага на МВР в издирването на нарушителите", обясни един от инициаторите на протеста.

 

Той самият не е съгласен с предложението да се влиза в затвора заради гонки. Протестът ще бъде на 13 октомври в столицата. Припоняме, вече са подготвени законови промени за криминализиране на гонките. Предвижда се конфискация на автомобили без книжка и след употреба на алкохол. В момента се обсъжда и как да се осигури незабавност при такива случаи, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов. Относно идеята да се счита за предумишлено убийство, когато бъде убит човек, след шофиране в нетрезво състояние, Христо Иванов заяви, че все още не се обсъжда това.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров от своя страна не смята, че с криминализирането на гонките ще се постигне тяхното ограничаване. Според него при тези случаи са достатъчни два полицейски патрула, но на правилното място, предава БТА. "Ако гонките бъдат криминализирани, по тази логика престъпление ще е и карането на каруци на места, където това е забранено", коментира главният прокурор и допълни, че по този начин Наказателният кодекс би станал от 700 на 800 члена.

 

Според Цацаров трябва да се търси разумен баланс, а бързите принудителни мерки биха постигнали най-добър ефект - например свалянето на номера на автомобилите, спирането им от движение или бързото събиране на глоби.По думите на главния прокурор сегашният Закон за административните нарушения е писан в друго време, в което глобите са се плащали съзнателно.

Коментари

Новини Варна