IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
10:06 | 17 септември 2015
Обновен: 01:24 | 7 септември 2024

Химикали от дрехи достигат дори майчината кърма

Необходимо е да се внимава за избора на облекло и тъкани не само при кърмачетата...

По материала работи: Ставри Таргов
Химикали от дрехи достигат дори майчината кърма

Химикали, наречени перфлуорирани алкил-сулфонати (PFAS), са открили изследователи от Харвард в майчиното мляко на кърмещи жени. Тези вещества се влагат основно в текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Оказва се, че те лесно навлизат през кожата от дрехите и впоследствие попадат в кръвта.
В периода между 1997 и 2000 г. специалистите ежемесечно анализирали кръвните проби на 81 деца на възраст между 6 месеца и 5 години. Екипът междувременно отчитал и някои кръвни показатели на техните майки още от 32-рата седмица на бременността.
Според водещия автор на проучването проф. Филип Грейджийн с всеки месец кърмене концентрацията на перфлуорираните алкил-сулфонати в организма на бебето се повишава с между 20 и 30%, което е тревожен факт за степента на натовареност на организма с вредни за него вещества от околната среда. Това буди тревога не само защото касае здравето на деца в кърмаческа възраст, но и защото по принцип бъдещите и кърмещите майки са отговорни към здравето на бебетата си и в тези периоди водят здравословен начин на живот и извършват щателен подбор на храните, които консумират, и избягват неблагоприятна среда.
Освен увеличаващото се наличие на тези съединения в кърмата друг проблем е тяхното бавно разграждане, което би могло да има своите последствия за здравето.
Химикалите имат пряка връзка с отслабването на имунната система, репродуктивни аномалии, ендокринни нарушения и поява на ракови образувания, става ясно от научни изследвания.
Проф. Грейджийн сочи, че резултатите в никакъв случай не трябва да обезкуражават майките да кърмят децата си, защото дори и така кърменето продължава да бъде жизненонеобходимо за тях. Неговият призив е в ролята си най-сетне да влязат здравните власти, които да органичат или забранят изцяло употребата на PFAS в промишлеността.
Друг удачен призив в случая е да се прави внимателен избор на облекло и тъкани не само за кърмачетата, но и за бременните и кърмещите жени, децата, както и въобще от потребителите с цел съхраняване на здравето. Начин да се реши този проблем е с избора на биотъкани и закупуването на дрехи от сертифицирани производители на специализирано облекло.
 Изследването е публикувано в сп. Science & Technology Environmental, съобщава Puls.bg.

Черно море
 

Коментари

Новини Варна