IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
19:10 | 9 октомври 2014
Обновен: 02:54 | 24 август 2024

Учителите да се проверяват за висящи дела, иска НПО

Учителите да се проверяват за висящи дела, иска НПО

По материала работи: Ставри Таргов
Учителите да се проверяват за висящи дела, иска НПО

От кандидатите за работа в училищата трябва да се иска не само свидетелство за съдимост, но и удостоверение за висящи производства. Това обяви Георги Богданов от Националната мрежа за деца след среща с просветния министър Румяна Коларова. Според Богданов е възможно учителите и другите служители в училищата да имат чисто съдебно свидетелство, но срещу него да се водят дела.
Националната мрежа за децата излезе и с призив децата, преживели насилие, да се разпитват по щадящ начин.

Предложението идва два дни след като доби публичност историята на 13-годишно дете аутист. Според родителите му то е станало жертва на сексуално насилие в помощно училище в София. В момента по случая тече проверка на прокуратурата.

„Практиката сега показва, че у нас едно дете, което е преживяло сексуално насилие или друго малтретиране, се разпитва по седем-осем пъти - от полицаи, съдии, прокурори и от социални работници”, каза Богданов. Според него така децата при всеки разговор допълнително преживяват травмата.

Международни изследвания показват, че децата с увреждания и с трудности в развитието са много по-уязвими, защото обществото и хората, които са склонни на насилие спрямо тях, знаят и вярват, че на тези деца никой няма да им повярва, каза и Дани Колева от организацията. Статистиката сочи, че всяко трето дете с увреждане е по-уязвимо към сексуално насилие от останалите деца.

Националната мрежа за децата обяви, че при случай на насилие срещу деца до един час трябва да се подаде сигнал, като в този час трябва да се обмени информация между Държавната агенция за закрила на детето, съответния отдел за закрила на детето и МВР.

След това, до 24 часа, социален работник трябва да направи оценка на сигнала, посочиха от неправителствената организация, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна