IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:30 | 27 август 2015
Обновен: 09:42 | 21 септември 2024

25-има души ще избират кмет в смолянско село

Ровино има 105-има жители, но 80 от тях са настанени в дом за психично болни

По материала работи: Златина Добрева
25-има души ще избират кмет в смолянско село

Според новия Изборен кодекс населени места с над сто жители ще могат да избират кмет. В едно смолянско село през есента ще изберат управник, който реално обаче ще отговаря само за 25-има души, информира Нова ТВ.

 
Хората от Ровино за първи път ще имат възможност сами да си решат кой да ръководи делата в селото. Досега за тях отговарял управникът на съседното населено място.
 

В селото живеят 105 души. Кмет обаче ще избират едва 25 от тях. Причината е, че всички останали са настанени в дома за хора с психични разстройства.
 

„Те са под пълно или ограничено запрещение и нямат право да гласуват. Не знам защо навремето са направили постоянната им адресна регистрация в Ровино”, коментира директорът на дома Ася Павлова.
 

Кметът на Смолян изпратил допитване до ЦИК и всички ресорни институции за абсурдната ситуация.
 

А който и да е първият кмет на Ровино - отсега е ясно, че няма да има работно място, в което да приема 25-имата си избиратели, защото в селото няма кметство или друга общинска сграда.

Коментари

Новини Варна