IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
07:59 | 11 юли 2014
Обновен: 12:09 | 4 октомври 2024

Осем доброволци заразени в Добрич

Осем доброволци заразени в Добрич

По материала работи: Златина Добрева
Осем доброволци заразени в Добрич

Осем добричлии, които живеят или са участвали в разчистването на наводнените райони, са настанени в инфекциозното отделение на местната болница. Съмненията са, че те са заразени с острата инфекциозна болест лептоспироза. Пациентите са на възраст от 25 до 65 г. Повечето са в добро състояние. Само една жена на около 55 г. е в по-тежко състояние и е настанена в реанимация. За две от пробите от Националния център за заразни и паразитни болести е потвърдено, че заболяването е лептоспироза.
Инкубационният период е около две седмици. Симптомите са висока температура, болки в мускулите и ставите, които трудно се повлияват от аналгетици.
Заболяването не се предава от човек на човек. Заразяването с него става след консумация на вода и храна, замърсени с фекалии на гризачи, както и през раничка на ръцете или краката, откъдето по време на почистването на кал и тиня може да е проникнал причинителят на заболяването, каза д-р Мими Кателиева от болницата в Добрич.
Пациентите са свързани с бедствието - газили са в замърсената вода или пък болестта идва от мръсни ръце. Постъпили са в болницата с висока температура и болки в ставите и мускулите, добави д-р Кателиева пред 24chasa.

Коментари

Новини Варна