IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
15:43 | 13 юни 2014
Обновен: 09:20 | 5 октомври 2024

В Ямбол стартираха разкопки на римско селище от I - IV век

В Ямбол стартираха разкопки на римско селище от I - IV век

По материала работи: Юлиян Атанасов
В Ямбол стартираха разкопки на римско селище от I - IV век


Археолозите от Регионалния исторически музей (РИМ) в Ямбол ще открият летния сезон с разкопки на римско селище от I - IV век край елховското село Стройно, съобщи за БТА директорът на музея Стефан Бакърджиев, пише inews.bg.
Целта на разкопките е да се съхрани обекта след множеството иманярски набези през последните месеци. До момента в селището не са извършвани мащабни изследвания, а само проучвателни сондажи. В разкопките ще се включат студенти на лятна практика от СУ "Климент Охридски" и Университета по библиотекознание и информационни технологии, както и техни колеги от Карловия университет в Прага, допълни Бакърджиев.
Друг екип от музея ще поднови разкопките на селищна могила край ямболското село Веселиново. Смята се, че това е един от най-значимите праисторически обекти в страната, който не е проучван от 1938 година. В средата на юли ще продължат изследванията, извършвани през последните три години на обекта "Малкото кале" край село Воден, община Болярово.

Коментари

Новини Варна