IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:14 | 1 март 2014
Обновен: 00:44 | 8 септември 2024

Бързите влакове поскъпват с 8%

Бързите влакове поскъпват с 8%

По материала работи: Златина Добрева
БДЖ пускат билети за майските празници

От днес пътуването с бърз влак ще поскъпне средно с 8%. По-високите цени обхващат направленията Варна, Бургас и Пловдив, и се отнасят за влаковете със задължителна резервация. Пред телевизия Bulgaria On Air министърът на транспорта Данаил Папазов не изключи ново поскъпване на билетите в рамките на тази година.
Повишаването на цените e в резултат на увеличените капиталови разходи на националния железопътен превозвач. Целта e да се повиши качеството на услугата, заявяват от БДЖ. От транспортното министерство са убедени, че промените са задължителни.
По думите на Папазов, мярката се предприема с цел подобрение на финансовото състояние на компанията. „Надяваме се, че ще има добър резултат. След период от три или четири месеца ще видим ефектът и ще преценим дали се налага цените още да бъдат завишавани или да останат на това ниво“, каза министърът.
Досега пътуването от София до Варна струваше 29 лв. От днес цената е почти 32 лв. Пътуването до Бургас поскъпва с близо 3 лв. Ще се запазят цените на абонаментните и железопътните карти, които дават право на различни видове намаления. Очакванията на транспортното ведомство са, че поскъпването ще подобри финансовото състояние на БДЖ. В началото на годината от правителството обявиха, че БДЖ подобрява финансовото си положение. За последното тримесечие на 2013 г. компанията е намалила дълга си с около 30%.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна