IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:18 | 22 май 2014
Обновен: 06:36 | 7 септември 2024

Пенгезов се кандидатира за шеф на Софийския апелативен съд

Пенгезов се кандидатира за шеф на Софийския апелативен съд

По материала работи: Златина Добрева
Пенгезов се кандидатира за шеф на Софийския апелативен съд

Временно отстраненият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, който е и обвиняем по разследване за измама с еврофондове, се кандидатира за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд, пишe dnes.bg. Днес той внесе документи във Висшия съдебен съвет за участие в конкурса, съобщи Нова телевизия.Законът не забранява на отстранените от длъжност магистрати да участват в конкурсите. Самият Пенгезов също застъпи тезата, че няма пречка да участва в конкурса, защото не е загубил статута си на съдия. Висшият съдебен съвет взе решение за временно отстраняване на Веселин Пенгезов от поста председател на Апелативния съд в София до приключване на наказателното производство срещу него.
На 28 април 2014 г. Военна прокуратура повдигна обвинения за длъжностно присвояване спрямо Пенгезов за злоупотреби по проект по ОПАК за изграждането на софтуерна програма, финансиран с европейски средства. С обвинение за присвояване е и председателят на Военноапелативния съд Петър Петков, който също бе временно остранен от поста. Дни по-късно прокуратурата обвини бившия шеф на ОПАК Мария Дивизиева, която сега е началник на кабинета на премиера, за това, че умишлено е улеснила Петков да извърши престъпление.


Коментари

Новини Варна