IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
08:08 | 25 май 2014
Обновен: 16:16 | 7 септември 2024

До момента: 135 вторични трусa след вчерашното земетресение

До момента: 135 вторични трусa след вчерашното земетресение

По материала работи: manager
До момента: 135 вторични трусa след вчерашното земетресение

Около 135 са регистрираните вторични трусове до момента след вчерашното силно земетресение в Егейско море. Около 20 от тях са били с магнитуд около 4 степен или малко над 4 степен, останалите са от 2,8 до над 3 степен. В България тези трусове не са усетени. Това съобщи  оперативният дежурен в Националния институт по геофизика, геодезия и география Ирена Александрова, цитирана от агенция „Фокус” .

По думите й, земетресенията са затихващи, с по-ниски магнитуди.

Вторичните трусове не са спирали, те са през 2 часа, през 10 минути. Постоянно стават вторични трусове и дълго време те ще продължават, тъй като енергията, освободена при основния шок, е в огромно количество.

Автошоковата серия може да продължи до година и над година, но важното е, че трусовете са с намаляващи функции, т.е. с ниски магнитуди. „Възможно е да се случи и земетресение с по-висок магнитуд и да бъде усетено в югоизточните части на България, но не се очаква да бъде от порядъка на основния трус вчера”, заяви още Ирена Александрова още от Института по геофизика, геодезия и география.

Коментари

Новини Варна