IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
12:00 | 20 октомври 2023
Обновен: 05:19 | 20 септември 2024

Близо 800 нашенци са отнесли тлъсти глоби за нарушения по пътищата на ЕС

Пиян български студент на колело е санкциониран с 600 евро в Германия

По материала работи: Ставри Таргов
Близо 800 нашенци са отнесли тлъсти глоби за нарушения по пътищата на ЕС

Близо 800 наши сънародници са отнесли тлъсти санкции за нарушения по пътищата на територията на Европейския съюз, а глобите вече са ги застигнали в България, показа справка на „Телеграф“.

За последните 12 месеца от ЕС по Закона за признаване на финансови санкции (ЗПИИАКОРНФ) до съдилищата у нас са пристигнали 786 честитки за изпълнение и изпращане, влезли в сила глоби.

Според данните българите най-често биват санкционирани от пътните полицаи в Германия, Румъния, Австрия, Нидерландия и Гърция. Далеч по-малко са глобените българи в Словения, Италия, Испания и Франция.

Става въпрос за шофьори, които са управлявали автомобили с български регистрационни табели, регистрирани у нас. Сред глобените има както леки автомобили, така и тежкотоварни камиони, бусове и мотоциклети.

Българите се оказаха и големи джигити по европейските пътища. Основните глоби към тях идват от камери за превишена скорост. В по-голяма част от държавите в ЕС толерансът от 10 км/ч над разрешените отсъства и това до голяма степен води до санкциониране на несвикналите да карат в Европа.

В Германия за такова нарушение, засечено от всяка една камера на пътя, е 30 евро, ако шофьорът мине през няколко камери, сумата се натрупва и му пристига като една обща. Сред санкционираните има и водачи, които са управлявали автомобили, в чиито талони са отбелязани като товарни (категория N1), въпреки че са до 3,5 тона. У нас често леки коли (категория M1) се записват като товарни, за да се спестяват данъци, но в Унгария например таксите за преминаване по пътната мрежа за различните категории са различни.

Така нашенец, купил винетка за лека кола, често бива санкциониран, защото тя се води реално, че е камион.

В окръжните съдилища у нас се наблюдава растеж на производства, образувани по искане на държави от ЕС по ЗПИИАКОРНФ, сочи справка на „Телеграф“.

Ако през 2020 година в София такива дела са били около 350 за 12 месеца, то през последната година те са нараснали до 500. Растеж се наблюдава и в останалите окръжни съдилища у нас, макар броят да е сравнително равен през последната петилетка.

Освен за нарушения на скоростните режими най-много санкционирани нашенци има за нередовни документи, липса на зелена карта и изтекъл технически преглед. Значително по-малък е броят на глобени за шофиране след употреба на алкохол или под въздействието на наркотици.

Изненадващо, макар и Гърция да е сред първите по брой глобени българи, те са значително по-малко от Румъния. Само за последите 9 месеца в южната ни съседка глобените са около 100 души, а от тях с отнети книжки за различни степени нарушения са едва 25.

Една от причините е, че средностатистическият българин все по-често ходи на Бяло море и има страх от гръцките полицаи. Що се отнася до Румъния, там повечето българи минават транзит. В северната ни съседка обаче коварното е, че законът позволява свидетелството ни да бъде отнето на практика за всяко нарушение.

Процедурата по връщането му пък може да отнеме повече от година. В Гърция се изисква при такива случаи единствено бързо заплащане на санкцията и книжката се получава на момента.

Българин от видинското село Новоселци е глобен с 600 евро в Германия, след като се напил с бира и се качил на велосипеда си, за да се прибере.

Българинът е студент в провинция Бавария и живеел в градчето Вюрцбург. На метри от квартирата му бил спрян от пътни полицаи, които го тествали с дрегер.

Уредът отчел 2 промила алкохол, за което и бил санкциониран със солената глоба.

Коментари

Новини Варна