IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
18:26 | 16 юни 2015
Обновен: 10:36 | 6 септември 2024

60% от проблемните деца - на гурбетчии

Преобладаващи за детската престъпност са кражбите

По материала работи: Ставри Таргов
60% от проблемните деца - на гурбетчии

Около 60% от "проблемните" деца в област Смолян са от семейства на гурбетчии.

Полицейската статистика показва намаление с над 50 на сто на детската престъпност в района от началото на годината, съобщи Николай Митрев, инспектор от сектор "Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни" при ОД на МВР-Смолян, цитиран от БТА.

Като "проблемни" деца се описват малолетните и непълнолетните с престъпни и противообществени прояви. Преобладаваща част от детската престъпност в района са кражбите, но на малка стойност.

Смолянска област остава по-спокойна според инспектор Митрев по отношение на рисковете и заплахите за децата. Случаите на употреба на наркотици сред тях са единични, предимно на марихуана, а най-уязвимите са във възрастовата група 16-17 г., коментира Николай Митрев.

Според него данните за преобладаваща част на децата на гурбетчии сред "проблемните" ученици потвърждава тезата, че най-важно за възпитанието си остава семейната среда. В семейства, в които единият или двамата родители са в чужбина, по-трудно се осъществява контрол върху децата, а родителският контрол е незаменим, според инспектор Митрев.

Проблемът с миграцията на млади хора, семейства и фамилии се наблюдава в села в община Доспат, както и в община Неделино.

В случаите, когато и двамата родители работят зад граница, възпитанието и отглеждането на децата обикновено се поверява на баби и дядовци, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна