Варна 12°
fallback
Общество
10:45 | 17 декември 2021
Обновен: 07:34 | 24 октомври 2024

Без ток, без вода, без път към света. Пети ден български села бедстват

Всички засегнати могат да се обърнат към службите за социално подпомагане

По материала работи: Ставри Таргов

Питейна вода от държавния резерв ще бъде освободена по искане на двама областни управители, съобщиха от Министерския съвет. Искането е за Област Смолян и Област Благоевград, където от дни цели села са без ток, вода и път.

Целта е преодоляване на последиците от поройните дъждове в общините Неделино, Мадан Борино и Чепеларе, както и Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен. Областният управител на Благоевград Николай Шушков обясни, че водоподаването е най-големият проблем. Най-критична е ситуацията в Гърмен, където река Места е срутила водопровода. Там са на режим на водата.

По места комисии започват обходите за изготвяне на точен доклад за щетите. Шушков допълни, че всички засегнати могат да се обърнат към службите за социално подпомагане. Към момента 109 души се снабдяват с храна.

В Смоляноско екипи работят по възстановяване на тока в 17 населени места, които пети ден са без електричество. Без вода са други две девинските села.

Работи се и по възстановяване на пътната връзка към Триград, Жребово, Кестен и Водни пад. Храна и лекарства за тях все още се носят на ръце от доброволци, пише "Труд".

Автор на статията:
Ставри Таргов
бедстващи села
0 коментара
fallback
fallback