IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Общество
09:15 | 11 ноември 2021
Обновен: 16:33 | 12 септември 2024

България би ковид тревога в ЕС! Спешно искаме: кислород, легла, респиратори

14-дневната смъртност у нас с рекорден пик. Днес жертвите на вируса са 199

По материала работи: Ставри Таргов
България би ковид тревога в ЕС! Спешно искаме: кислород, легла, респиратори

България е поискала от ЕС помощ за допълнително оборудване на COVID отделенията за пациенти в тежко състояние, събщи ЕК. Искането е подадено във вторник, като с него се задейства т.нар. Механизъм за гражданска защита - инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации.

България търси апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщи говорител на Европейската комисия. Сега Брюксел трябва да изпрати молбата до останалите държави, за да провери дали някой има свободни наличности, които да преотстъпи на България.

Може да се очаква ЕК да покрие 75-100 процента от разноските за пренос на необходимото оборудване. Работим усилено, очакваме резултат скоро, заяви говорителят.

По официални данни в COVID реанимациите у нас в момента има 760 пациенти от общо 8 398 души в болница.

България е третата европейска държава, която иска помощ за справяне с четвъртата вълна на COVID-19. Преди това механизмът бе задействан от Румъния и от Латвия, съобщава 24 часа.

Рекордно висока 14-дневна смъртност от началото на епидемията у нас. Стойностите показват 28,5 на 100 000 души, като пикът е достигнат на 7 ноември и това е върхова стойност от началото на разпространението на коронавируса у нас. Това показват данни на страницата на Националния център по заразни и паразитни болести.

Картата на България вече е изцяло оцветена в червено по отношение на 14-дневната заболяемост на 100 000 от COVID-19. Общо 26 са областите, попадащи в тъмночервената зона. Смолян и Кърджали остават извън нея, но и те вече са оцветени в червено.

Новите случаи са 3 853 за последното денонощие, като 199 са изгубили битката със заразата.

България е начело и в световната статистика по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с COVID-19. В страната ни с население 6,9 милиона души починалите за първото денонощие на тази седмица са 334.

В съседна Румъния с население 19 милиона, смъртните случаи са 240.

На този фон от днес започва издаването на зелен сертификат за хора с висок брой антитела. Прогнозата на здравните власти е, че това няма да намали интереса на хората към ваксинация, пише "Труд".

 

 

Коментари

Новини Варна